Lokalita Košice – Bočiar je kandidátom pre Terminál intermodálnej prepravy

Bočiar je pre čínsku vládu jedným z možných miest vybudovania Terminálu intermodálnej prepravy. Ako TASR informovala hovorkyňa Košického samosprávneho kraja (KSK) Anna Činčárová, KSK rokoval s delegáciou z Čínskej ľudovej republiky (ČĽR) o možnom výbere centra pre čínsko – európske vlaky. Na základe stretnutia sa čínska vláda rozhodne, či danú lokalitu posunie do užšieho výberu.
Hlavnou témou rokovaní bolo podľa Činčárovej možné otvorenie nového hospodárskeho koridoru pre import a export tovaru z Číny do krajín Európskej únie (EÚ) a naopak železničnou trasou prechádzajúcou cez Košice. „V Košiciach by tak mohlo vzniknúť prekladisko tovaru s kapacitou 500.000 kontajnerov ročne, pričom táto iniciatíva by mala zásadný vplyv na regionálnu i národnú ekonomiku,“ uviedla s tým, že v prípade úspechu tohto zámeru by v KSK vzniklo do 5000 nových pracovných miest.
Predseda KSK Rastislav Trnka považuje uvedenú obchodno-investičnú príležitosť za kľúčovú pre budúcnosť kraja. „Nechceme, aby mladí ľudia odchádzali za prácou do zahraničia, ale naopak, aby sa vracali späť domov. Aj vďaka nášmu doterajšiemu úsiliu sme pripravení na vybudovanie nového hospodárskeho koridoru pre import a export tovaru z Číny. V prípade úspešného postupu je Košický samosprávny kraj pripravený zriadiť regionálne zastúpenie KSK v ČĽR za účelom zvýšenia a skvalitnenia obchodnej výmeny medzi Čínou a EÚ na území nášho kraja,“ uviedol.
Účastníci minulotýždňového rokovania absolvovali aj obhliadku lokality Košice – Bočiar, kde by mohlo byť vybudované prekladisko s rozlohou 560 hektárov a zároveň aj prehliadku už existujúceho prekladiska, ktoré sa v blízkosti nachádza.
„Táto lokalita je zároveň najvhodnejšia, keďže sa nachádza aj v územnom pláne kraja a je dlhodobo pripravovaná pre tento projekt, čo sa o iných lokalitách povedať nedá,“ dodal Trnka.
Podľa KSK čínska delegácia, ktorú viedol zástupca generálneho riaditeľa dcérskej spoločnosti čínskych železníc Guan Xiaodong, pozitívne ohodnotila iniciatívu KSK aj v súvislosti s projektom Globálny logistický industriálny park.

Súvisiace články

Aktuálne správy