Poslanci prerokujú zavedenie poplatkov za objednanie u lekára

O 17:00 bude parlament hlasovať o bodoch prerokovaných od piatka minulého týždňa

Poslanci Národnej rady SR sa v utorok budú zaoberať možnosťou zavedenia dobrovoľných poplatkov u lekára. Poslanci strany Sloboda a Solidarita (SaS) v novele zákona o zdravotnej starostlivosti navrhujú, aby sa pacienti vyhli čakaniu u lekára za poplatok v sume najviac 10 eur. Návrh by zaviedol ordinačné hodiny určené na vyšetrenia objednané na konkrétny čas v rámci riadnych ordinačných hodín za poplatok v uvedenej výške. Rozsah takýchto ordinačných hodín by bol maximálne päť za týždeň.

"Od návrhu zákona možno očakávať skvalitnenie života a možnosť lepšieho manažmentu času najmä pracovne zaneprázdnených pacientov. Zároveň sa zakotvuje pravidlo o minimálnom rozsahu ordinačných hodín špecializovanej ambulantnej starostlivosti, v rámci ktorých nesmie platiť možnosť objednania sa na konkrétny čas, a to na úrovni najmenej trikrát do týždňa najmenej do 12. hodiny (z celkového rozsahu najmenej 40 ordinačných hodín). Doplnkové ordinačné hodiny sa návrhom vypúšťajú," uvádza sa v dôvodovej správe.

Zákonodarcovia sa budú venovať aj ďalším poslaneckým návrhom noviel zákonov o elektronickej pokladnici, o dani z príjmov či o príspevku na bývanie.

Na 17:00 je naplánované hlasovanie o všetkých bodoch, ktoré parlament prerokoval od piatka minulého týždňa.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy