Fikcia z budúcnosti: Koordinovaný počítačový útok položil tri z najväčších amerických bánk

, QZ Foto: TASR/AP

Pamätáte sa ešte na Lehman Brothers? Takmer dvadsať rokov po páde investičnej banky, takmer opäť skolaboval globálny finančný systém. Obchodníci z Wall Street označili najnovšiu paniku za "Lehman moment", ide o koordinovaný počítačový útok na tri z najväčších amerických bánk.

Správa o útoku sa rozšírila extrémne rýchlo, čo vyvolalo run na banky. Vystrašení spotrebitelia vyberajú peniaze z účtov, ku ktorým majú ešte prístup. Náklady bánk na úvery vyskočili v súvislosti so strachom z insolventnosti a prekročili rekordy z konca roka 2008. Dôvera medzi svetovými finančnými inštitúciami je na bode nula, podobne ako celý systém skolaboval pred dvadsiatimi rokmi kedy to malo neblahý dopad na globálnu ekonomiku.

Pre túto chvíľu existuje viac otázok ako odpovedí, čo naďalej vytvára hystériu. Biely dom tvrdí, že o pôvode útoku nevie nič, nie je jasné, či je za ním iný znepriatelený štát, alebo sofistikovaný zločinecký gang. Odborníci svorne tvrdia, že to bolo dlhodobo plánované. Kriminálne transakcie boli dokonale maskované, aby vyzerali ako bežné. Dokázali sa tak vyhýbať automatizovaným detekčným systémom bánk.

Rovnako ako pri väčšine kríz, pôvody budú zrejmé známe až pri spätnom pohľade. Politické, ekonomické, či podnikateľské elity sa už pred desiatimi rokmi rozhorčili v Davose nad kybernetickými rizikami. Pri pohľade do histórie, v správe spoločnosti Shape Security z roku 2018 sa hovorí o tom, že podvodné pokusy o prihlásenie zaplavili spotrebiteľské banky, pretože kybernetickí zločinci sa pokúšali ukradnúť prihlasovacie údaje klientov a zdokonaľovali svoje taktiky.

Bankové systémy sa odvtedy v mnohých ohľadoch zhoršili. Ransomware útoky, pohroma z roku 2010, sú už takmer zastarané. Spotrebiteľské prihlasovacie údaje a transakčné mechanizmy však zostávajú aj naďalej najväčšou slabinou. Banky chcú, aby ich zákazníci mali prístup k svojim účtom čo najpohodlnejšie, to ale vytvorilo trvalé bezpečnostné zraniteľnosti.

Spotrebitelia sa zúrivo pokúšajú vytiahnuť svoje peniaze z tých amerických bánk, ktoré neboli napadnuté, tvrdia to vládni úradníci, ktorí si želajú zostať v anonymite. Pred desiatimi rokmi ešte mohli zákazníci bánk zájsť do niektorej z jej pobočiek, aby stiahli svoje úspory v hotovosti, avšak kamenné pobočky a fyzické bankovky sú v dnešných dňoch už zriedkavosťou. Webové stránky bánk a aplikácie padajú pod záťažou masívneho záujmu zo strany zákazníkov, ktorí sa snažia získať prístup k svojim účtom. Zahraničné inštitúcie zablokovali transfery z USA zo strachu, že by ku kríze prispeli, prípadne aby sa k nim nerozšírila.

Fed sa snaží potlačiť narastajúcu paniku tým, že sľubuje, že odškodní všetkých, ktorí prišli o svoje vklady kvôli útoku a to v plnej miere. Snahu o zastavenie šírenia systémového rizika však brzdí nedostatok záruk, ktoré sa v posledných desiatich rokoch podstatne zúžili.

Viera, že automatizované rozhodnutia a umelá inteligencia pomôžu vybudovať robustnejší finančný systém, dokonca aj keď najväčšie banky v krajine ešte viac narástli a odvetvie sa koncentrovalo, je v týchto dňoch podrobená záťažovej skúške. Americké agentúry zodpovedné za finančnú reguláciu majú po rokoch fúzií a rozpočtových škrtov obmedzené možnosti zasiahnuť.

Ako vždy, kryptonadšenci hovoria, že nadišiel ich čas. A skutočne, cena Bitcoinu, kryptomeny, ktorá sa v USA dostala mimo zákon, narástla na utajených burzách na približne 6500 dolárov. Dopyt naznačuje, že mnohí vidia digitálne aktíva ako svoju jedinú nádej pre zachovanie svojich úspor v rámci prevládajúceho chaosu. Vzhľadom na históriu ničivých cyklov rastu a poklesu kryptomien, to niečo o súčasnej situácii vypovedá.

Súvisiace články

Aktuálne správy