Objem obchodu s tovarom medzi SR a ČR v prvom polroku medziročne vzrástol

Objem obchodu s tovarom medzi Slovenskom a Českou republikou v prvom polroku tohto roka medziročne vzrástol o 4 % a dosiahol hodnotu 8,2 mld. eur. „Slovensko si stále udržuje kladné saldo obchodnej bilancie. V prvom polroku tohto roka bola Česká republika pre Slovensko druhým najvýznamnejším exportným trhom, na ktorý smerovalo viac ako 11 % z celkového slovenského vývozu,“ informovalo Ministerstvo hospodárstva SR v pondelok po spoločnom rokovaní slovenskej a českej vlády v Košiciach.

Oblasť energetiky, zahraničnoobchodná politika či spoločný postup krajín Visegrádskej skupiny na úrovni Európskej únie boli témy, o ktorých rokovali slovenský minister hospodárstva Peter Žiga a jeho česká kolegyňa Marta Nováková. „Obaja politici sa zhodli na tom, že v oblasti energetiky je dôležité koordinovať svoje postoje aj pre budovanie Energetickej únie, v súvislosti s klimaticko-energetickými balíčkami či podporu obnoviteľných zdrojov energie. Slovensko naďalej zastáva názor, že v rámci energetickej bezpečnosti, ale aj dekarbonizácie našich ekonomík, má jadrová energetika opodstatnené miesto,“ dodalo ministerstvo.

Na stretnutí sa ministri nevyhli ani aktuálnej téme možného zavádzania ciel na osobné automobily zo strany USA, ktoré by zasiahli obidve krajiny. „Zhodli sa na podpore doterajšieho postupu Európskej komisie a spoločného postupu členských krajín EÚ,“ konštatovalo ministerstvo.

Súvisiace články

Aktuálne správy