Bisnode: Najhoršiu platobnú morálku majú firmy zo stavebníctva

, bisnode Foto: TASR/Štefan Puškáš

Desiatky podnikateľských odvetví na Slovensku majú zhoršenú platobnú morálku. Najhoršie sú na tom s platením faktúr načas spoločnosti z oblasti stavebníctva, naopak, najlepšie sú na tom firmy z oblasti vzdelávania a sociálnej starostlivosti. Tie platia svoje faktúry dodávateľom dokonca o niekoľko dní v predstihu. Vyplýva to z databázy platobných informácií poradenskej spoločnosti Bisnode.

Spoločnosť Bisnode skúmala platobnú morálku iba tých sektorov, pri ktorých mala informácie o platobnej morálke minimálne od sto spoločností. „Drvivá väčšina firiem z analyzovaných odvetví mala negatívnu platobnú morálku, z čoho vyplýva, že svoje faktúry platia s oneskorením. Absolútne najhoršia situácia je v stavebníctve – konkrétne v oblasti výstavby bytových a nebytových budov. Tam majitelia uhrádzajú faktúry s oneskorením až 12 dní,“ približuje analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Paradoxné pritom je, že aj ďalšie sektory, ktoré v analýze vychádzajú najhoršie, sú nadviazané na výstavbu budov. Ide napríklad o oblasť dokončovacích prác, veľkoobchodu so stavebných materiálom či výroby kovových konštrukcií. Faktúry sa v týchto sektoroch platia priemerne o 5 až 9 dní neskôr.

Práve neskoré platenie faktúr ukazuje na nevyrovnanú pozíciu dodávateľov a odberateľov. Odberatelia si neskorým platením svojich záväzkov zlepšujú cash flow na úkor dodávateľov. Preto je dôležité, aby si firmy preverovali spoľahlivosť a platobnú morálku svojich obchodných partnerov,“ upozorňuje Petra Štěpánová.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy