Priestor na zvýšenie platieb za ťažbu dreva v tomto roku nevidíme

Vedenie štátneho podniku Lesy SR sa dlhodobo usiluje o zlepšenie podmienok pre podnikateľov a živnostníkov, ktorí pracujú na ťažbe dreva a naposledy ich o tom ubezpečilo v týchto dňoch na spoločnom stretnutí.
„Združenie podnikateľov a živnostníkov pracujúcich v lesnom hospodárstve SR požadovalo zvýšenie platieb za ťažbu dreva, niektorí jej členovia nenastúpili do práce. Vedenie Lesov SR tomuto kroku nerozumie. S predstaviteľmi združenia komunikujeme, no priestor na rast cien v roku 2018 nevidíme,“ konštatoval Radko Srnka, hovorca Lesov SR.
V súčasnosti majú spoločnosti, ktoré pre štátny podnik realizujú ťažbu dreva, uzatvorené platné zmluvy na tento rok. V nich sú určené ceny, za ktoré služby realizujú.
Ako zdôraznil Srnka, Lesy SR vyhlásili verejné obstarávania (VO), ktoré zabezpečia pre dodávateľov záruku práce na štyri roky. Doteraz mali uzatvorené ročné rámcové zmluvy a medzi sebou súťažili o jednotlivé zákazky.
„Od budúceho roka budú mať dodávatelia uzatvorené zmluvy na štyri roky s garanciou práce. To im umožní investovať do techniky, zvýšiť produktivitu práce a zamestnať nových ľudí. Po ukončení VO budeme podpisovať zmluvy s účinnosťou od januára 2019 s platnosťou na štyri roky. Tento model sme vopred odkonzultovali so Združením podnikateľov a živnostníkov pracujúcich v lesnom hospodárstve SR, čo sme spečatili podpísaním Memoranda o spolupráci 14. augusta 2018,“ pripomenul generálny riaditeľ štátneho podniku Lesy SR Marian Staník.

Súvisiace články

Aktuálne správy