Chronológia veľkých záchranných akcií americkej federálnej vlády

V spojitosti s 10. výročím pádu banky Lehman Brothers Holdings Inc., ktorý odštartoval hospodársku krízu, prináša TASR prehľad veľkých záchranných akcií americkej federálnej vlády.

1971 – Koncern Lockheed Aircraft dostal štátnu záruku na pôžičku 250 miliónov USD. Štát sa zároveň stal veriteľom, ktorý mal prednostný nárok na aktíva zbrojovky v prípade jej krachu.

1979 – Koncern Chrysler dostal štátnu záruku za pôžičky v celkovej hodnote 1,2 miliardy USD. Vláda získala právo na nákup 14,4 milióna akcií, ktoré využila. Ich neskorším predajom získala na záruke 311 miliónov USD.

1984 – Skupina 16 peňažných ústavov na podnet vlády poskytla vtedy siedmej najväčšej americkej banke Continental Illnois (podľa výšky spravovaných vkladov) mimoriadny úver 4,5 miliardy USD. Zlé pôžičky prevzala chicagská pobočka Fed.

1988 – Farm Credit Systém, finančná sieť, ktorú vytvorilo vyše 100 ústavov a združení, poskytovala úvery, vrátane hypotekárnych, americkým farmárom. Svoje problémy vyriešila tým, že vydala štátom zabezpečené dlhopisy v celkovej hodnote 4 miliardy USD. Na záchrannú akciu sa použili 2,5 miliardy USD z daní Američanov.

1989 – Sporiteľné a úverové združenie zachránil pred existenčnými problémami štát. Nesplatené dlhy od neho kúpil špeciálne vytvorený vládny fond Resolution Trust Corporation. Náklady na záchranu združenia dosiahli 481 miliónov USD.

2001 – Vláda po teroristických útokoch 11. septembra 2001 podporila letecké spoločnosti krajiny. Poskytla im infúziu v celkovej hodnote 5 miliárd USD. Ďalej im poskytla záruky na úvery v hodnote 1,56 miliardy USD. Významnú pomoc dostala napríklad spoločnosť US Airways, ktorá v roku 2002 požiadala súd o ochranu pred veriteľmi. Už o rok neskôr sa dostala z najväčších problémov a odvrátila úpadok.

2008 – Vláda poskytla 7. septembra 200 miliárd USD na záchranu hypotekárnych spoločností Fannie Mae a Freddie Mac. O desať dní neskôr dostala najväčšia americká poisťovňa AIG pôžičku 85 miliárd USD. 20. septembra predložil Biely dom Kongresu návrh na záchranu amerického finančného systému v celkovej hodnote 700 miliárd USD. Celkové náklady spojené s hypotekárnou krízou, ktorú sa rozhodla americká federálna vláda financovať, tak dosiahli 1,1 bilióna USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy