Globálna ťažba ropy v auguste dosiahla rekordnú úroveň

Minulý mesiac sa podľa údajov Medzinárodnej agentúry pre energetiku celosvetovo produkovalo 100 mil. barelov ropy denne.

Globálna produkcia ropy sa v auguste dostala na rekordnú úroveň. Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA) informovala, že produkcia ropy vo svete minulý mesiac prvýkrát v histórii stúpla na úroveň 100 mil. barelov denne, pričom ju smerom nahor posunul rast ťažby v USA a niektorých členských štátoch Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC).

Produkcia ropy v USA sa vrátila na úroveň roku 2014, kedy kulminovala, ale podľa IEA v budúcom roku bude zvyšovanie ťažby v krajine pomalšie. V rámci členov kartelu OPEC rast ťažby v Líbyi, Iraku, Nigérii a Saudskej Arábii v auguste vykompenzoval pokles v Iráne. Voči Teheránu sa majú onedlho uplatniť americké sankcie, čo už teraz poškodzuje iránsky export.

Rast dopytu po rope sa v druhom kvartáli tohto roka spomalil, osobitne v Európe a Ázii, uviedla Medzinárodná agentúra pre energetiku. IEA nezmenila svoju prognózu, ktorá ráta s tým, že globálny dopyt po rope sa v tomto roku zväčší o 1,4 mil. barelov denne a v budúcom roku o 1,5 mil. barelov denne.

Súvisiace články

Aktuálne správy