Kurz eura vzrástol na 1,1620 USD/EUR

Kurz spoločnej európskej meny v stredu vzrástol. Neskoro popoludní sa predávala po 1,1620 USD, teda pri o niečo vyššom kurze než ráno. Výrazne posilnili aj turecká líra a indická rupia.
Európska centrálna banka (ECB) stanovila v stredu referenčný kurz na 1,1585 (v utorok 1,1574) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8632 (0,8640) eura.
Obchodovanie medzi eurom a dolárom bolo aj uprostred týždňa pokojné. Makroekonomické údaje mu nedali jasné smerovanie. Analytici si však všimli slabé údaje o priemyselnej produkcii v eurozóne v júli. Jack Allen zo spoločnosti Capital Economics uviedol, že štart do 3. kvartála sklamal očakávania.
Posilnila indická rupia, ktorá predbežne zastavila svoj pád. Dôvodom boli mediálne správy, podľa ktorých indická vláda plánuje prijať opatrenia, na podporu meny.
V stredu sa výraznejšie zotavila aj turecké líra. Napínavý bude štvrtok (13. 9.), keďže turecká centrálna banka bude rozhodovať o nastavení menovej politiky. Trh počíta s výrazným zvýšením úrokových sadzieb, keďže sprísnenie pred niekoľkými dňami signalizovala aj samotná banka. Ak by opäť sklamala očakávania, líra sa zrejme opäť ocitne pod veľkým tlakom.

Súvisiace články

Aktuálne správy