Investičné plány vyvolané Trumpom: Rusko a Čína zvažujú spoločné projekty za viac ako 100 miliárd dolárov

, CNBC Foto: SITA/AP;TASR/AP

Spolupráca medzi Čínou a Ruskom je otázkou globálneho významu. Oba národy sa pokúšajú dosiahnuť ekonomickú stabilitu napriek uloženým sankciám voči Rusku a eskalujúcej obchodnej vojne proti Číne. Skupina zložená z ruských a čínskych firiem zvažuje 73 spoločných investičných projektov v celkovej hodnote viac ako 100 miliárd dolárov.

Skupina, ktorá dohliada na potenciálne miliardové investície, je rusko-čínsky obchodný poradný výbor, ktorý sa tento týždeň stretol počas ekonomického fóra vo Vladivostoku. Vo výbore je viac ako 150 zástupcov "popredných ruských a čínskych spoločností", podľa vyhlásenia rusko-čínskeho investičného fondu. RCIF bol založený v roku 2012 čínskou štátnou spoločnosťou China Investment Corporation a ruským štátnym investičným fondom, ktorým je Ruský priamy investičný fond.

V oznámení sa uvádza, že na základe spolupráce už bolo realizovaných sedem projektov v celkovej výške 4,6 miliardy dolárov. "Hoci silný hospodársky rast v oboch krajinách určite prinesie mnoho domácich príležitostí pre rentabilné investície, veríme, že obzvlášť sľubné transakcie nájdeme v dvojstranných dohodách, ktoré využívajú vzťahy medzi Ruskom a Čínou", uviedol Kirill Dmitriev, generálny riaditeľ ruského investičného fondu.

Rusko a Čína chcú spoločne investovať aj v oblasti vedy a technológií. Skupina Tus-Holdings oznámila, že už investovala do ruského technologického parku Tushino Project na severozápade Moskvy 1,28 miliardy dolárov. Obe skupiny zvažujú budovanie čínsko-ruského technologického inovačného parku s investíciami viac ako 100 miliónov dolárov a spustiť rizikový fond medzi Ruskom a Čínou s kapitálom vo výške 100 miliónov dolárov.

Americké clo na čínsky tovar viedol k "podstatnému zlepšeniu" vzťahov medzi Čínou a jej susedným Ruskom, ale aj krajinami EÚ, uviedol bývalý guvernér Ľudovej banky Číny (PBOC) Zhou Xiaochuan. Dodal, že množstvo amerických ciel na čínsky dovoz, ktoré inicioval prezident Donald Trump, prinútil Čínu "pozrieť sa na iné trhy a diverzifikovať obchodné vzťahy"
"Čína a Rusko mali vždy dobré vzťahy, sme susedia, Čína dováža z Ruska veľké množstvo ropy a zemného plynu, takže ekonomické spojenie je veľmi dôležité pre jedného aj druhého,"
povedal Xiaochuan.

"Svet a globálna ekonomika sa dnes musia vyrovnať s novými formami protekcionizmu, s rôznymi druhmi prekážok, ktoré rastú," povedal ruský prezident Vladimir Putin na zasadnutí Východného ekonomického fóra (EEF) vo Vladivostoku. "Základné princípy obchodu – konkurencia a vzájomný ekonomický prínos – sú znehodnotené a bohužiaľ podkopané, stávajú sa rukojemníkmi ideologických a krátkodobých politických situácií, pretože vidíme vážnu výzvu pre celú globálnu ekonomiku, najmä pre dynamicky rastúce oblasti Ázie a Tichomoria," dodal.

Tieto slová sa považujú za skrytý útok na amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý zaviedol masívny balík ciel na čínsky dovoz a vyhráža sa zavedením ďalších sankcií voči Moskve. Putin povedal, že Rusko a jeho východní hospodárski partneri by mali pracovať na udržaní obchodu bez bariér. "Sme presvedčení, že ak má náš región aj naďalej dosahovať vysoké miery rastu a zostať kľúčovým účastníkom globálnej ekonomiky a obchodu, mal by zachovať ducha hospodárskej slobody, byť priestorom podnikateľskej iniciatívy bez sankcií , zákazov a politickej zaujatosti," povedal Putin delegátom.

"Spoločne s našimi ruskými kolegami budeme zvyšovať plodnú spoluprácu v medzinárodných záležitostiach a zintenzívňovať koordináciu… aby sme sa postavili proti politike jednostranných krokov a obchodného protekcionizmu," uviedol čínsky prezident Si Ťin-pching.

"Ruská a čínska strana potvrdili záujem o aktívnejšie využívanie národných mien v bilaterálnych transakciách, čím sa zvýši stabilita bankových služieb pre export-import v dôsledku pretrvávajúcich rizík na svetových trhoch," dodal Putin.

Súvisiace články

Aktuálne správy