Stratég: Centrálne banky už nebudú kľúčovým motorom pre trhy, stanú sa ním politici

, CNBC Foto: YT/bloomberg;mint

Christopher Wood, stratég z investičnej skupiny CLSA, uviedol, že centrálne banky boli v poslednom desaťročí hlavným motorom trhov. Robia všetko pre to, aby ich kroky boli úplne predvídateľné. Za posledných 12 až 18 mesiacov sa ale veci zmenili, kľúčové sú politiky.

Christopher Wood ale upozorňuje, že zmena pravidiel hry má svoje negatíva a pozitíva. "Rizikom, ale aj príležitosťou je, že politika je oveľa menej predvídateľná ako centrálne banky. Jediný graf, ktorý sa dá dať do súvislosti s politikou, bol ten o popularite Donalda Trumpa."

V tomto roku došlo k niekoľkým geopolitickým tenziám, ako je napätie medzi USA a Čínou v obchodnom styku, alebo tlak Spojených štátov na odstránenie jadrových zbraní v Severnej Kórei, ktorý zahŕňal stretnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokórejského lídra Kim Čong-una.

Vzhľadom na rýchly rast americkej ekonomiky Wood uviedol, že cyklická hybná sila rastu môže vyvrcholiť v poslednom štvrťroku predtým, než bude mať "mimoriadny dopad". "Dominantným fenoménom na trhoch v tomto roku je mimoriadny vplyv akciového trhu v USA a americkej ekonomiky… za čím stojí dramatické zníženie dane z príjmov právnických osôb. Môžete vidieť nárast výnosov … kolaps príjmov pochádzajúcich z dane z príjmu právnických osôb … dramatický nárast dôvery v malé podniky… a najpôsobivejšie to môžete vidieť v náraste spätného odkupu akcií," cituje Wooda televízia CNBC.

Len v prvom štvrťroku priniesli nadnárodné spoločnosti do USA podľa údajov Fedu 300 miliárd dolárov z jedného bilióna. Značná časť týchto peňazí šla na spätné odkupy. V prípade 15 najväčších držiteľov hotovosti bolo použitých približne 55 miliárd dolárov na spätné odkupy, čo je viac ako dvojnásobok z 23 miliárd dolárov vo štvrtom štvrťroku roku 2017. Ekonómovia Goldman Sachs predpovedali, že celkové spätné odkupy od všetkých spoločností v roku 2018 môžu prekročiť 1 bilión dolárov.

Súvisiace články

Aktuálne správy