Nový, menej riskantný spôsob investovania do kryptomien

, businessinsider Foto: SITA/AP

Citigroup vytvorila Digital Asset Receipt, , čo je podľa všetkého najpriamejší spôsob investovania do kryptomien bez toho, aby ste ich vlastnili. Funguje podobne ako americká depozitná knižka, ktorá dáva americkým investorom možnosť investovať do zahraničných akcií, ktoré nie sú obchodované na amerických burzách. Zahraničná akcia je v takomto prípade držaná bankou, ktorá vydáva potvrdenie o vkladoch.

Banka so sídlom v New Yorku prišla s projektom, ktorý umožňuje inštitucionálnym investorom vsadiť na kryptomeny v rámci existujúcich regulačných rámcov. Správcovia aktív a hedžové fondy tak môžu menej riskantne investovať do novej triedy aktív.

Nástroj Citi sa nazýva Doklad o digitálnom majetku alebo DAR. V takomto prípade je kryptomena držaná v depozitári DAR. Banka využije depozitár Trust & Clearing Corp, sprostredkovateľa z Wall Street, ktorý poskytuje služby zúčtovania a vyrovnania po vydaní potvrdenia. Prináša to dôležitú úroveň legitímnosti a dáva investorom možnosť sledovať investície v systéme. Projekt je spoluprácou medzi tímom banky pre kapitálové trhy a tímom depozitárov. Dnes nie je jasné, v akej fáze vývoja sa Citi s projektom nachádza a kedy ho spustí, ale banka už začala oslovovať potenciálnych partnerov. Hovorkyňa Citigroup odmietla komentovať plány banky.

Citigroup je jedným z najväčších emitentov depozitných knižiek na svete, depozitné certifikáty začala vydávať v roku 1928 a podľa svojich webových stránok získala za to viacero ocenení. 

Wall Street sa opatrne stavia k rastúcemu trhu kryptomien, ktorý je vystavený negatívnym výkyvom cien, opakovaným výkyvom na kryptoburzách a stigme, že kryptomeny sú spájané s kriminálnou činnosťou. V dôsledku toho sa Citi doteraz zdržala účasti na trhoch so špekuláciami. Zakázala tiež svojim klientom robiť krypto nákupy prostredníctvom kreditných kariet.

V sektore kryptomien je však Citi aktívna, banka chce preskúmať riziká Bitcoinu spojené s praním špinavých peňazí, možnosti kryptoobchodovania  a vznik nový platobných technológií. Citigroup sa ešte pravdepodobne postará o rozruch v kryptooblati.

Súvisiace články

Aktuálne správy