Hodnotu nehnuteľnosti zvyšuje obľúbená kaviareň v susedstve

, GOBankingRates Foto: SITA/AP

Ekonómovia z Harvardu našli nový spôsob, ako monitorovať zmeny cien bývania v regióne, kde sa dá očakávať príliv bohatších ľudí, ktorí budú renovovať existujúce domy. Nová metóda by mohla pomôcť investorom z oblasti nehnuteľností, ale aj pri výhľadoch vhodnosti nákupu nehnuteľnosti na bývanie.

Vo svojej štúdii Edward Glaeser, Hyunjin Kimová a Michael Luca zistili, že otvorenie novej kaviarne Starbucks v blízkom okolí, by mohlo signalizovať, že ceny bývania už čoskoro porastú. Pri porovnaní cien bývania v susedstve s potravinami, kaviarňami, reštauráciami, či barmi, sa ukázalo, že otvorenie nového Starbucksu súvisí s 0,5 % nárastom cien nehnuteľnosti v blízkom okolí v tom istom roku.

Štúdia tiež zistila, že počet užívateľských recenzií pre konkrétnu prevádzku tejto kaviarne dokáže predpovedať nárast cien nehnuteľností, pri každých 10 nových recenziách Starbucks, bol zaznamenaný nárast cien nehnuteľností v rovnakom poštovom okrese o 1,4 percenta.

Recenzie odzrkadľujú zmenu v reálnom čase, pretože používatelia platformy neustále poskytujú recenzie podnikov, ktoré navštevujú. Tieto aktuálne informácie poskytujú iný pohľad na zmenu hodnoty nehnuteľností ako vládne štatistické údaje, ktoré sa zbierajú pri sčítanie ľudu. Ekonómovia však neznižujú hodnotu vládnych údajov. "Zatiaľ nové spôsoby nenahradia tradičné vládne štatistické údaje, len ich dopĺňajú. Ponúkajú nové poznatky o ekonomike, často v reálnom čase."

Ekonómovia sa tiež nesnažia navodiť dojem, že otvorenie novej prevádzky Starbucks v blízkom okolí je príčinou rastúcich cien nehnuteľností. Namiesto toho hovoria o pravdepodobnejšej hypotéze, že to potvrdzuje ekonomickú aktivitu v oblasti, čo môže znamenať, že región je na vzostupe.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy