Nejasná regulácia sa podpísala pod prepad kryptomien

, CNBC Foto: getty images

Za posledných 24 hodín klesla cena etherea o 19,72 percenta a Ripple o 13,92 percenta a bitcoin cash o 18,79 percenta. Ceny Bitcoinu naopak rástli, ale po medializovanej správe, že Goldman Sachs zavrhol svoje plány na otvorenie oddelenia pre obchodovanie s kryptomenami, prišiel pád.

Digitálne meny sa často pohybujú v tandeme s Bitcoinom, ktorý zďaleka prevyšuje ostatné z hľadiska trhovej kapitalizácie. Za pádom je pravdepodobne správa, podľa ktorej ​​Goldman Sachs naďalej vidí neistotu v regulácii kryptoaktív. Ešte v októbri minulého roka gigant z Wall Street uviedol, že hľadá možnosti pre vytvorenie nového obchodného oddelenia pre operácie zamerané na Bitcoin a iné digitálne meny. V októbri roku 2017 Lloyd Blankfein, odstupujúci generálny riaditeľ spoločnosti Goldman Sachs, uviedol, že banka "stále premýšľa nad touto problematikou". Dnes ale údajne vedúci predstavitelia usúdili, že je potrebné prijať viac krokov, z ktorých mnohé sú mimo kontroly spoločnosti, skôr než bude regulovaná finančná inštitúcia môcť obchodovať s kryptomenami.

Koncom minulého mesiaca americká komisia pre cenné papiere a burzu znova odmietla návrhy na burzovo obchodovateľné fondy, pretože aj naďalej vidí hrozbu podvodov a možnosť manipulácie na burzách. V snahe prilákať inštitucionálnych investorov sa viaceré skupiny pokúsili o získanie súhlasu zo strany regulátora. Podľa údajov CoinMarketCap kumulatívna trhová cena všetkých kryptomien vyjadrená v amerických dolároch klesla od začiatku roku 2018 o približne 72 percent.

Kryptobýci počítajú s rozširujúcou sa užívateľskou základňou, ktorá pomôže zvyšovaniu cien, ale po správach Goldman Sachs zostali sklamaní. Podobne aj obchodná platforma ShapeShift AG v utorok uviedla, že začne od používateľov vyžadovať osobné informácie, zavedenie takejto politiky ale nebude populárne u zákazníkov, ktorí oceňujú anonymitu. "Najväčšia nádej malých investorov na väčší inštitucionálny záujem bola skutočne  Goldman Sachs," povedal Stephen Innes, šéf obchodovania pre v oblasť Ázie v spoločnosti Oanda Corp pre Bloomberg. "Toto je negatívny signál pokiaľ ide o likviditu."

Innes považuje ďalšou kľúčovú úroveň pre ceny Bitcoinu 5 000 dolárov, pokles pod túto prahovú hodnotu môže spôsobiť urýchlenie strát.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy