Deutsche Bank vypadla z burzového indexu Eurostoxx 50

, ČTK Foto: TASR/AP

Deutsche Bank vypadla kvôli dramatickému poklesu kurzu svojich akcií z burzového indexu Eurostoxx 50. Vyplýva to z dokumentov, ktoré v utorok zverejnila nemecká Deutsche Börse.

V indexe Eurostoxx 50 je zahrnutých 50 najhodnotnejších firiem eurozóny obchodovaných na burze. Z nemeckých sú to napríklad softvérová firma SAP, priemyselná skupina Siemens, automobilka Daimler alebo poisťovňa Allianz. Ďalej francúzsky ropný koncern Total či výrobca leteckej techniky Airbus.

Deutsche Börse zloženie indexu pravidelne prehodnocuje. Využíva k tomu obchodné údaje, na základe ktorých meria trhovú hodnotu a objem obchodovania jednotlivých titulov. Deutsche Bank bude vyradená, pretože jej trhová hodnota sa po troch rokoch strát znížila na 20 miliárd eur, čo pre ponechanie v indexe už nestačilo. Tento krok sa preto očakával. Akcie najväčšej nemeckej banky tento rok odpísali už takmer 38 percent.

Pre Deutsche Bank znamená vyradenie z indexu nielen stratu prestíže. Odrazí sa to aj na kurze jej akcií, pretože sa ich budú zbavovať aj početné investičné fondy, ktoré vývoj indexu Eurostoxx 50 kopírujú, pripomína agentúra DPA.

Deutsche Bank už uviedla, že na jej firemnú stratégiu, ktorej cieľom je väčšia ziskovosť, sa nič nemení. Vyšší zisk podľa jej vyjadrenia burzovú hodnotu firmy nakoniec opäť pozdvihne.

V stredu sa očakáva, že Deutsche Börse oznámi vyradenie druhej najväčšej nemeckej súkromnej banky Commerzbank z nemeckého burzového indexu DAX. Aj tejto finančnej inštitúcii klesá trhová kapitalizácia a s jej akciami sa na burze menej obchoduje.

Súvisiace články

Aktuálne správy