Kurz eura klesol na 1,1530 USD/EUR

Kurz spoločnej európskej meny v utorok výrazne klesol a pohybuje sa hlboko pod hranicou 1,16 USD/EUR. Dôvodom bolo posilňovanie amerického dolára.
Euro sa neskoro popoludní predávalo po 1,1530 USD. To bolo takmer o 1 cent menej než v noci na utorok. Európska centrálna banka (ECB) stanovila v utorok referenčný kurz na 1,1562 (v pondelok: 1,1609) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8649 (0,8614) eura.
Okrem eura klesli z dôvodu posilňovania dolára aj kurzy mnohých ďalších mien. Príčinou rastu dolára je obchodný spor medzi USA a Čínou. Ak americký prezident Donald Trump splní svoje vyhrážky a uvalí clá na ďalšie čínske produkty v hodnote 200 miliárd USD (172,98 miliardy eur), znamenalo by to výraznú eskaláciu sporu medzi dvoma najväčším svetovými ekonomikami.
Dolár tiež podporili pozitívne údaje z priemyslu USA. Index nákupných manažérov inštitútu ISM sa v auguste dostal na najvyššiu úroveň za vyše 14 rokov. Index signalizuje prudkú expanziu v priemysle a pokračovanie rýchleho rastu ekonomiky.
Pod zvýšeným tlakom sa ocitol juhoafrický rand, ktorý patrí k menám, ktoré najviac zasiahla negatívna nálada na trhu týkajúca sa rozvíjajúcich sa ekonomík. Pod tlakom sa tradične ocitajú také krajiny, ktoré bojujú s vysokými obchodnými a rozpočtovými schodkami, majú vysoký dlh v zahraničnej mene, vysokú infláciu a politické problémy.
Tlak na rand zvýšili nové čísla o vývoji hrubého domáceho produktu (HDP), ktoré ukázali, že juhoafrická ekonomika na jar nečakane spadla do recesie prvýkrát od roku 2009. HDP sa totiž v 2. kvartáli znížil, keď predtým klesol aj v prvých troch mesiacoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy