Počet dôchodkov exekvovaných Sociálnou poisťovňou opäť rastie

Sociálna poisťovňa evidovala ku koncu minulého mesiaca pri dôchodkoch 36 367 exekučných zrážok, čo bolo oproti júnu nárast o 441 osôb.

Počet osôb, ktorým Sociálna poisťovňa (SP) pravidelne vykonáva exekučné zrážky z dôchodkových dávok, po štyroch mesiacoch poklesu v júli opäť stúpol. Kým od konca februára tohto roka do konca júna počet penzistov s exekučnou zrážkou klesol z 36 979 osôb na 35 926 osôb, v minulom mesiaci išlo o nárast na 36 367 penzistov. Informoval o tom hovorca SP Peter Višváder.

Sociálna poisťovňa preto opakovane vyzýva dôchodcov, aby boli obozretní a nepožičiavali si peniaze, na splácanie ktorých nemajú dostatočné príjmy. „Opatrní by mali byť najmä pri lákavých reklamách nebankových subjektov, ktoré sľubujú „lacné“ pôžičky za niekoľkoeurový mesačný poplatok,“ tvrdí Višváder. Najčastejšie sa exekučné zrážky z dôchodkov uhrádzajú v prospech nebankových subjektov, telekomunikačných operátorov či poskytovateľov dátových služieb a zdravotných poisťovní. Sociálna poisťovňa je pritom zo zákona povinná nariadené zrážky vykonať.

Súvisiace články

Aktuálne správy