Šéf Fed-u signalizuje postupné zvyšovanie úrokových sadzieb

Jerome Powell konštatoval, že centrálna banka vo všeobecnosti musí nájsť rovnováhu medzi podporou ekonomického rastu a reštriktívnymi opatreniami.

Šéf amerického Federálneho rezervného systému (Fed) Jerome Powell signalizuje, že centrálna banka USA bude pokračovať v postupnom zvyšovaní úrokových sadzieb, ak ekonomický rast krajiny zostane silný. Vyjadril sa tak na výročnej konferencii centrálnych bankárov v Jackson Hole v štáte Wyoming. Dodal, že medziročná inflácia stúpla na takmer cielenú úroveň 2 percentá, ale nezdá sa, že sa zrýchli nad túto úroveň.

Podľa šéfa Fed-u však centrálna banka uznáva neistotu v oblasti vývoja inflácie, čo znamená, že banka vo všeobecnosti musí nájsť rovnováhu medzi podporou ekonomického rastu a reštriktívnymi opatreniami. Jerome Powell na konferencii povedal, že postupnosť je pre Fed najrozumnejšou politikou v snahe vyhýbať sa riziku príliš rýchleho zdvihnutia úrokov, čím by sa „zbytočne skrátila expanzia“ ekonomiky, ale aj príliš pomalému rastu úrokov, čo by mohlo viesť k prehriatiu hospodárstva.

Súvisiace články

Aktuálne správy