Zlato a platina stratili lesk

, QZ Foto: getty images

Napriek nepokojom na rozvíjajúcich sa trhoch a rozrastajúcej sa obchodnej vojne medzi USA a Čínou, drahé kovy, ktoré tradične slúžia ako bezpečný prístav, nezaznamenali príliv peňazí, aký by sa dal očakávať.

Minulý týždeň ceny zlata klesli na najnižšiu úroveň od januára 2017 a naďalej klesajú pod psychologicky dôležitú úroveň 1 200 dolárov za trojskú uncu. Doteraz tento rok ceny klesli o 9 %.

Analytici to pripisujú najmä silnému doláru. Jeho neočakávaný rast v tomto roku uzurpoval žltý kov, pretože investori zlato nepreferujú ako útočisko. Vyššie americké úrokové sadzby sa rovnako podpisujú pod zlacňovanie zlata, ktoré neposkytuje žiaden výnos. Obchodníci, v tomto prípade hedžové fondy a iní špekulanti, teraz vsádzajú na to, že cena zlata bude skôr klesať ako rásť, čo je silný signál o sentimente na trhoch.

Celosvetový dopyt po zlate v prvej polovici roka bol najnižší od roku 2009, ako vyplýva z údajov agentúry Bloomberg. Na burze obchodované fondy opúšťajú pozíciu v zlate 13 po sebe nasledujúcich týždňov, čo je najdlhšie obdobie za päť rokov.

Pokles sa netýka len zlata, platina v ostatnom čase padla na svoju najnižšiu úroveň od roku 2003.

Zisky na dolári vyvolali výpredaje mien rozvíjajúcich sa trhov vrátane juhoafrického randu. Južná Afrika je najväčším producentom platiny a keďže oslabovanie meny posilnilo miestne zisky výrobcov, ktorých náklady sú v rande ale výnosy v dolároch, nemajú motiváciu k zníženiu produkcie, píše sa v správe agentúry Reuters. To spôsobilo nadmerné zásobovanie trhu kovom a vyvolalo ešte väčší tlak na znižovanie cien.

Šance na obrat v týchto kovoch analytici nevidia, čistá pozícia v dolári je v súčasnosti v určitom časovom horizonte najviac býčia.

Súvisiace články

Aktuálne správy