Zatkli šéfa BitConnect, burza fungovala ako Ponziho schéma

, Fortune Foto: YT/Vtv Gujarati News

Polícia zatkla Divyesha Darjiho, údajného šéfa BitConnect, dnes už neexistujúcej platformy pre obchodovanie s Bitcoinom. Podľa miestnych spravodajských správ ho zaistili polícia na letisku v Dillí, keď letel z Dubaja do Spojených arabských emirátov.

Darjiho zatkli sedem mesiacov po tom, ako BitConnect vypol svoju online kryptoburzu na základe pokynu od finančných regulačných orgánov v Texase a neskôr v Severnej Karolíne. Štáty obvinili zahraničnú spoločnosť z porušenia zákonov o cenných papieroch a nariadili jej, aby "zastavila podvodné predaje".

Vypnutie BitConnectu spôsobilo, že trhová hodnota vlastných tokenov, BitConnect Coin, stúpla zo stoviek dolárov za token, z celkových takmer 3 miliárd dolárov, na pár centov. Nepriehľadná štruktúra, ktorá sľubovala dividendy, údajne pripravila tisíce investorov o podstatné sumy peňazí.

Imigrační dôstojníci zadržali Darjiho, ktorý údajne rozbehol podobnú firmu v Ázii, po tom, ako ho identifikovali na kontrolnom stanovišti. Ashish Bhatia, šéf polície pre oddelenie trestného vyšetrovania, sa vyjadril  o pochybných multi-level marketingových praktikách BitConnect vo vyhlásení, ktoré medializoval Times of India. "Lákali investorov s mesačným úrokom vo výške 60 % a stimulov vo forme" úrokov za sprostredkovanie ", povedal Bhatia.

Darjiho zatknutie je najnovším vývojom vo vyšetrovaní údajného podvodu a korupcie, ktoré zahŕňajú únosy, korupciu policajtov, či vydieranie. BitConnect začal svoju činnosť v novembri 2016, krátko potom, čo indický premiér Narendra Modi oznámil demonetizačný plán, ktorý stiahol z obehu bankovky s vysokou nominálnou hodnotou – 500 a 1000 rupií. Indická vláda tým sledovala politiku na potlačenie kriminality a prania špinavých peňazí. Opatrenie ale nakoniec malo nezamýšľaný vedľajší účinok. Podnietilo záujem ľudí o nadnárodné aktíva, ako sú kryptomeny. Po období investičnej mánie vydala začiatkom tohto roka indická centrálna banka smernicu, ktorá zakazuje indickým bankám obchodovať s kryptomenami.

Súvisiace články

Aktuálne správy