Total odchádza z Iránu, Teherán hľadá pre ťažbu plynu alternatívneho partnera

Irán tento mesiac informoval, že v projekte ťažby plynu z ložiska Južný Pars prevzala majoritný 80-percentný podiel čínska štátna ropná spoločnosť CNPC.

Iránsky minister ropného priemyslu informoval, že francúzska ropná spoločnosť Total odchádza z krajiny po tom, ako pre obnovené americké sankcie voči Teheránu zrušila dohodu v hodnote 5 mld. USD o 20-ročnej ťažbe z ložiska zemného plynu Južný Pars. Internetová stránka iránskeho parlamentu ICANA.ir v pondelok citovala ministra Bidžana Zanganeha, podľa ktorého vzhľadom na to, že Total prvýkrát svoje rozhodnutie oznámil už pred určitým časom, Irán je v procese „hľadania alternatívy“. Zanganeh to však bližšie neupresnil.

Tento mesiac Irán informoval, že čínska štátna ropná spoločnosť CNPC prevzala majoritný 80-percentný podiel v projekte ťažby. Pôvodne čínska firma v projekte vlastnila zhruba 30-percentný podiel. Kontrakt z roku 2017 v hodnote 5 mld. USD na novú ťažbu z ložiska plynu Južný Pars bol prvou veľkou plynárenskou dohodou podpísanou s Iránom po uzatvorení jadrovej dohody v roku 2015. Total v máji uviedol, že jeho dovtedajšie výdavky v súvislosti s týmto kontraktom boli nižšie ako 40 mil. eur. Južný Pars je najväčším ložiskom plynu na svete a patrí Iránu a Kataru.

Súvisiace články

Aktuálne správy