Rast nemeckej ekonomiky sa mierne spomalí

Tempo rastu nemeckej ekonomiky sa zrejme spomalí pre oslabenie priemyslu, predpokladá nemecká centrálna banka.
„Nemecká ekonomika by si aj v lete 2018 mala zachovať solídny rast,“ uviedla Bundesbank vo svojej mesačnej správe. „Tempo expanzie však bude zrejme o niečo nižšie, než bol priemer v 1. polroku.“ V 1. štvrťroku nemecký hrubý domáci produkt (HDP) stúpol o 0,4 % a v 2. kvartáli o 0,5 %.
Priemysel zrejme v prebiehajúcom letnom štvrťroku nijako významne neprispeje k rastu, predpokladá Bundesbank. „Objem nevybavených objednávok je síce naďalej mimoriadne vysoký,“ uviedla centrálna banka. Upozornila však na to, že nové objednávky v priemysle klesli. Negatívny vplyv bude mať tiež prechod na novú metodiku merania emisií a spotreby, ktorý v lete zrejme výrazne naruší produkciu osobných áut.
Naopak, rast ekonomiky bude naďalej podporovať dobrá nálada spotrebiteľov. „Súkromná spotreba by mala profitovať z vynikajúcej situácie na trhu práce rovnako ako z aktuálne prudkého zvyšovania miezd, a preto by si mala zachovať svoju úlohu dôležitého piliera nemeckej ekonomiky,“ zdôraznila Bundesbank, ktorá takisto počíta s pokračovaním stavebného boomu.

Súvisiace články

Aktuálne správy