Stavebná produkcia v eurozóne aj v EÚ v júni vzrástla

Stavebná produkcia v eurozóne aj v celej Európskej únii (EÚ) v júni rástla, ale pomalšie ako v predchádzajúcom mesiaci. Informoval o tom v pondelok na svojej internetovej stránke európsky štatistický úrad Eurostat.
Podľa jeho predbežných údajov sa stavebná produkcia v júni po očistení od sezónnych vplyvov v porovnaní s májom zvýšila o 0,2 % v eurozóne a o 0,6 % v EÚ. To je menej ako v máji, keď výroba v stavebníctve stúpla v euroregióne medzimesačne o 0,3 % a v celej Únii o 1,2 %.
V medziročnom porovnaní vzrástol výkon stavebného sektora v júni 2018 o 2,6 % v regióne, ktorý zaviedol euro a o 2,7 % v EÚ.
Spomedzi členských štátov EÚ, ktoré dodali Eurostatu údaje za jún, najstrmší medzimesačný nárast produkcie v stavebníctve zaznamenali v Maďarsku (7,2 %), na Slovensku (4,5 %) a vo Francúzsku (3,8 %). Naopak, najprudší pokles nahlásili Slovinsko (-5 %) a Nemecko (-3,2 %).
V medziročnom porovnaní v júni vzrástol najviac výkon stavebného sektora v Maďarsku (28,3 %), Poľsku (24,2 %) a v Českej republike (8,9 %). Jedine Bulharsko zaznamenalo pokles (-2,9 %).
Na Slovensku sa produkcia v stavebníctve v júni zvýšila medziročne o 4,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy