Len 6 % malých a stredných podnikov v Írsku má vypracovaný plán brexitu

Viac ako polovica malých a stredných podnikov v Írsku, konkrétne 58 %, je presvedčená, že brexit bude mať negatívny vplyv na ich podnikanie. A 70 % očakáva, že bude mať nepriaznivý vplyv aj na širšiu ekonomiku. Napriek tomu najnovší prieskum írskej banky AIB Brexit Sentiment Index ukázal, že iba šesť percent firiem má vypracovaný „formálny plán brexitu“.
V Severnom Írsku je ich počet ešte nižší, len 5 %. Podľa ankety spomedzi írskych firiem, ktoré majú vypracovaný plán pre brexit, tvoria najväčší podiel výrobcovia potravín a nápojov (11 %), nasleduje cestovný ruch (9 %) a doprava (7 %).
Prieskum tiež zistil, že výrobný sektor, maloobchod a cestovný ruch majú najväčšie obavy z dôsledkov brexitu v Írsku, a najmä z možného zavedenia ciel.
V rámci väčších firiem je väčší aj podiel podnikov, ktoré majú formálny plán fungovania po brexite vrátane najhoršieho možného scenára.
Keď sa podniky snažia získať finančné prostriedky, jedna z kľúčových otázok, ktoré im AIB položí, je ich pripravenosť na podnikanie po brexite a potenciálny vplyv, ktorý môže mať na nich odchod Británie z Európskej únie bez dohody, čo je najhorší možný scenár.

Súvisiace články

Aktuálne správy