Júnový medzimesačný rast slovenského stavebníctva bol v rámci EÚ druhý najsilnejší

Stavebná produkcia eurozóny v júni medzimesačne posilnila o 0,2 %, v rámci celej EÚ o 0,6 %, na Slovensku sa zväčšila o 4,5 %.

Sezónne upravená produkcia stavebného sektora eurozóny v júni medzimesačne posilnila o 0,2 percenta a stavebná výroba celej 28-člennej Európskej únie vzrástla o 0,6 percenta. Vyplýva to z prvého odhadu štatistického úradu EÚ Eurostat, ktorý o tom informoval v pondelok. Medziročne sa júnová stavebná produkcia eurozóny zväčšila o 2,6 percenta s stavebníctvo celej EÚ posilnilo o 2,7 percenta.

Slovenská stavebná produkcia sa v júni medzimesačne zväčšila o 4,5 percenta. V rámci krajín EÚ, z ktorých mal Eurostat údaje, to bol druhý najsilnejší rast. Výraznejšie ako v SR posilnilo stavebníctvo v Maďarsku, a to o 7,2 percenta. Na treťom mieste bolo francúzske stavebníctvo s rastom o 3,8 percenta. Najvýraznejšie medzimesačné poklesy stavebnej výroby v júni evidovali v Slovinsku (-5 %) a v Nemecku (-3,2 %).

Medziročne slovenské stavebníctvo v júni posilnilo o 4,1 percenta. V rámci krajín EÚ, z ktorých boli údaje dostupné, najviac posilnila stavebná výroba v Maďarsku (28,3 %), v Poľsku (24,2 %) a v Českej republike (8,9 %). Medziročne stavebníctvo oslabilo iba v Bulharsku (-2,9 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy