Kríza tureckej meny predstavuje ďalšie riziko pre nemeckú ekonomiku

Kríza tureckej meny predstavuje ďalšie riziko pre nemecké hospodárstvo, ktoré už čelí hrozbe odchodu Británie z Európskej únie bez dohody a komplikáciám v súvislosti s obchodnou politikou USA. Uviedlo to v pondelok nemecké ministerstvo financií.
Turecká líra stratila v tomto roku takmer 40 % svojej hodnoty voči doláru. Zasiahol ju prehlbujúci sa diplomatický spor so Spojenými štátmi. Investorov znepokojil aj vplyv prezidenta Erdogana na menovú politiku.
Nemecko je druhý najväčší zahraničný investor v Turecku, ktorého najväčším obchodným partnerom je Európska únia (EÚ).
Riziká pre nemecké hospodárstvo predstavujú neistotou ohľadne konečnej podoby brexitu a budúcej obchodnej politiky USA, uviedlo ministerstvo vo svojej mesačnej správe. A pretrvávajúca debata o úrokových sadzbách a hrozbe obchodnej vojny tlmí obchodné aktivity.
„Ekonomický vývoj v Turecku predstavuje nové externé riziko,“ dodalo ministerstvo.
Napriek týmto rizikám zostáva nemecká ekonomika naďalej silná, podporujú ju štátne výdavky, súkromná spotreba, nízke úrokové sadzby, silný trh práce a rastúce reálne mzdy, skonštatovalo ministerstvo.
Firmy tiež očakávajú rast investícií, keďže svetová ekonomika je naďalej v dobrom stave, napriek hrozbe obchodnej vojny, uvádza sa na záver správy.

Súvisiace články

Aktuálne správy