Negatívny pohľad podnikateľov na podnikateľské prostredie sa zmiernil

Podnikatelia na Slovensku však považujú vymáhateľnosť práva a funkčnosť súdnictva aj naďalej za najväčšiu bariéru v ich podnikaní.

Podnikatelia v druhom štvrťroku 2018 zmiernili svoj negatívny pohľad na stav podnikateľského prostredia na Slovensku. Index podnikateľského prostredia, ktorý zostavuje Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS), sa znížil o 2,55 % a dosiahol úroveň 47,73 bodu, pričom v predchádzajúcom štvrťroku klesol o 3,41 % . Konštatovala to v piatok PAS v tlačovej správe.

Podnikatelia za najväčšiu bariéru v podnikaní v druhom štvrťroku opätovne označili vymáhateľnosť práva, funkčnosť súdnictva (- 8,92 %) a uplatňovanie princípu rovnosti pred zákonom (- 7,45 %). Nasledovali efektívnosť hospodárenia štátu, prístup k štátnej pomoci (-7,70 %) a kvalita a dostupnosť výrobných vstupov, pracovnej sily (-5,69 %). V druhom štvrťroku však hodnotili podnikatelia kvalitu a dostupnosť výrobných vstupov, pracovnej sily o 2,67 % lepšie ako v prvom štvrťroku. Rovnako hodnotili výrazne lepšie (o 5,75 %) funkčnosť politického systému v štáte a výskyt hospodárskej kriminality, organizovaného zločinu o 4,94 %.

„Na základe uvedeného je možné konštatovať, že podnikatelia oceňujú prekonanie politickej krízy a vyvodenie politickej zodpovednosti. Rovnako pozitívne vnímajú, že došlo k istému posunu v práci polície, ktorá v druhom štvrťroku odhalila niekoľko prípadov podvodov s DPH a zároveň aj prokuratúra sa snažila na poli hospodárskej kriminality pôsobiť aktívnejšie,“ hodnotil výsledky výkonný riaditeľ PAS Peter Serina.

Z právnych úprav sa podnikatelia domnievajú, že podnikateľské prostredie najviac poškodí zákon o dani z poistenia (-69,29 bodu na škále od -300 do 300 bodov), ktorý zavádza novú daň. Podľa PAS tak skôr či neskôr zaťaží zvýšením nákladov tých, ktorí si platia poistenie a znevýhodní ich oproti tým, ktorí poistenie nemajú, či nemusia mať. Na druhej strane z právneho hľadiska ocenili podnikatelia podľa PAS zákon proti byrokracii (63,10 bodu), od ktorého si sľubujú zníženie administratívneho zaťaženia, ako aj zníženie finančných nákladov. Podobne pozitívne hodnotili aj novelu zákona o katastri nehnuteľností, ktorá má priniesť zefektívnenie jeho činnosti.

Základným obdobím na výpočet IPP bol 1. júl 2001. Respondenti prvý raz hodnotili názor na stav podnikateľského prostredia za tretí štvrťrok 2001. Index začínal na referenčnej hodnote 100. V súčasnosti PAS publikuje v poradí už 66. hodnotu indexu IPP, ktorá zachytáva jeho zmeny v druhom štvrťroku 2018, čo predstavuje horizont viac ako 16 rokov.

Súvisiace články

Aktuálne správy