Negatívny pohľad na podnikateľské prostredie sa zmiernil

Podnikatelia v druhom štvrťroku 2018 zmiernili negatívny pohľad na stav podnikateľského prostredia. Index podnikateľského prostredia dosiahol úroveň 47,73 bodu a klesol tak o -2,55 %, čo je takmer o percento nižší pokles oproti predchádzajúcemu štvrťroku (-3,41 %). O výsledkoch prieskumu TASR informoval výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS) Peter Serina.
Podnikatelia za najväčšiu bariéru v podnikaní za druhý kvartál opäť označili vymáhateľnosť práva, funkčnosť súdnictva a uplatňovanie princípu rovnosti pred zákonom. Nasledovala efektívnosť hospodárenia štátu, prístup k štátnej pomoci a tiež kvalita a dostupnosť výrobných vstupov, pracovnej sily, ktorú však podnikatelia hodnotili o 2,67 % lepšie ako v predchádzajúcom období. Výrazne lepšie (o 5,75 %) hodnotili aj funkčnosť politického systému v štáte a tiež výskyt hospodárskej kriminality, organizovaného zločinu (o 4,94 %).
Na základe týchto výsledkov PAS konštatuje, že podnikatelia oceňujú prekonanie politickej krízy a vyvodenie politickej zodpovednosti. „Rovnako pozitívne vnímajú, že došlo k istému posunu v práci polície, ktorá v druhom štvrťroku odhalila niekoľko prípadov podvodov s DPH a zároveň aj prokuratúra sa snažila sa na poli hospodárskej kriminality pôsobiť aktívnejšie,“ uviedla PAS.
Podnikatelia sa vyjadrili aj k zákonom. Podnikateľské prostredie podľa nich najviac poškodí zákon o dani z poistenia, ktorý zavádza novú daň. Tá podľa aliancie zaťaží zvýšením nákladov tých, ktorí si platia poistenie. Podnikatelia však ocenili zákon proti byrokracii, od ktorého si sľubujú zníženie administratívneho zaťaženia a finančných nákladov. Pozitívne hodnotili aj novelu zákona o katastri nehnuteľností, ktorý má priniesť zefektívnenie činnosti katastra.

Súvisiace články

Aktuálne správy