Medziročná inflácia v eurozóne aj v rámci celej EÚ sa v júli zrýchlila

Júlová medziročná inflácia v eurozóne stúpla na 2,1 % z júnovej úrovne 2 %, v rámci celej Európskej únie posilnila na 2,2 % z júnových 2,1 %.

Medziročná inflácia v eurozóne sa v júli zrýchlila na 2,1 percenta z júnovej úrovne 2 percentá. V rámci celej Európskej únie sa medziročné tempo inflácie v júli tiež zrýchlilo, a to na 2,2 percenta z júnových 2,1 percenta. Medzimesačne sa však v eurozóne ceny v júli znížili o 0,3 percenta a v rámci celej EÚ klesli o 0,2 percenta. Informoval o tom v piatok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Slovenská medziročná inflácia bola v júli na úrovni 2,6 percenta, ale medzimesačne ceny na Slovensku podľa harmonizovaného indexu Európskej únie (HICP) klesli o 0,2 percenta. Najsilnejšia medziročná inflácia v júli v rámci EÚ bola v Rumunsku (4,3 %), Bulharsku (3,6 %), Maďarsku (3,4 %) a Estónsku (3,3 %). Najnižšia júlová medziročná inflácia bola v Grécku (0,8 %), Dánsku (0,9 %) a v Írsku (1 %). V porovnaní s júnom sa medziročná inflácia v júli spomalila v deviatich krajinách EÚ, nezmenila sa v šiestich a posilnila v trinástich.

Najviac medziročnú infláciu v eurozóne smerom nahor v júli posunulo zdraženie energií, ktoré jej pridalo 0,89 percentuálneho bodu (pb). Nasledovali ceny služieb (0,64 pb), ceny potravín, alkoholu a tabaku (0,49 pb) a ceny priemyselných tovarov (0,12 pb).

Súvisiace články

Aktuálne správy