Nový Zéland zakazuje väčšine cudzincov nakupovať domy

, AP Foto: SITA/AP

Novozélandská vláda v stredu prijala právne predpisy, ktoré umožňujú výhradne obyvateľom Nového Zélandu kupovať si domy. Údajne je to krok proti vyšpičkovaniu cien zo strany bohatých cudzincov zo Silicon Valley a Číny. Zákaz sa netýka cudzincov so štatútom rezidenta, Austrálčanov a Singapurčanov.

Ako informovala agentúra  The Associated Press, doteraz bol trh s nehnuteľnosťami otvorený investorom z celého sveta, ale vláda v stredu prijala právne predpisy, ktoré tento stav menia. V uplynulých rokoch sa veľa hovorí v anekdotách o bohatých cudzincoch, ktorí vyhľadávajú nákup fariem na malebnom vidieku ako únik z turbulentného sveta. Rovnako aj príbehy o bohatých čínskych kupujúcich vyhľadávajúcich nehnuteľnosti na predmestí hlavného mesta Auckland.

Štatistiky naznačujú, že asi 3 percentá nehnuteľností na bývanie sa predáva cudzincom, ale číslo narástlo na 5 percent v malebnom regióne Queenstown a na 22 percent v Aucklande.

Minulý mesiac zástupcovia Medzinárodného menového fondu uviedli, že vyzvali Nový Zéland, aby zákaz prehodnotil, ktorý by podľa nich pravdepodobne nepomohol  cenovej dostupnosti. Vláda však tvrdí, že niet pochýb o tom, že cudzinci zvyšujú ceny a jedinou otázkou, ktorá zostáva, je o koľko. Nový zákon plní záväzok z kampane liberálnej vlády, ktorá sa vedenia ujala minulý rok.

V novom obmedzení sú aj výnimky. Cudzinci so štatútom rezidenta na Novom Zélande si budú môcť kúpiť domovy, rovnako ako ľudia z Austrálie a Singapuru, vďaka existujúcim dohodám o voľnom obchode. Cudzinci, ktorí už vlastnia domácnosť na Novom Zélande, zmenou dotknutí nebudú. Zahraniční záujemcovia budú môcť len obmedzene investovať do veľkých bytových domov a hotelov.

Minister financií David Parker povedal, že ide o prvoradé právo Novozélanďanov na kúpu domu za primeranú cenu. "Táto vláda je presvedčená, že Novozélanďania by nemali preplácaní bohatšími zahraničnými kupujúcimi," povedal Parker. "Či už je to krásna nehnuteľnosť na brehu jazera alebo oceánu, alebo skromný predmestský dom, tento zákon zaručuje, že trh s našimi nehnuteľnosťami je na Novom Zélande, nie na medzinárodnom trhu."

Opozičná Judith Collinsová uviedla, že návrh zákona je zbytočný."Sme proti návrhu zákona, pretože neveríme, že skutočne rieši akýkoľvek problém. V skutočnosti to nie je nič iné ako pokus ospravedlniť niektoré politiky prichádzajúcej vlády."

Zvyšovanie cien domov v Aucklande je obzvlášť veľký problém pre Novozélanďanov. Hoci tento trh sa za posledný rok upravil, ceny zostávajú medzi najvyššími na svete v porovnaní s príjmami. Údaje zverejnené v stredu Real Estate Institute of New Zealand naznačujú, že priemerná cena domu v Aucklande je 835 000 novozélandských dolárov (483 581 EUR), zatiaľ čo priemerná cena v celej krajine je 550 000 NZD (318 526,67 EUR).

Súvisiace články

Aktuálne správy