PKN Orlen plánuje ďalšiu expanziu do zahraničia

Poľský štátny petrochemický koncern PKN Orlen plánuje ďalšiu expanziu. Chce nakúpiť čerpacie stanice v zahraničí a rozšíriť rafinériu v Litve.
Generálny riaditeľ spoločnosti Daniel Obajtek novinárom povedal, že spoločnosť sa „zaujíma o akvizície v krajinách, kde pôsobí PKN Orlen alebo jeho dcérske firmy“. Dodal, že jeho dcéry v Litve (Orlen Lietuva) a v Českej republike (Unipetrol) už o tom vedú rokovania.
Uviedol tiež, že Orlen sa v súčasnosti nesnaží o nákup nových čerpacích staníc v Poľsku, kým nedokončí rokovania s Európskou komisiou o povolení získať stanice spoločnosti Lotos. Napriek tomu konglomerát plánuje otvoriť 25 vlastných nových čerpacích staníc v roku 2018 a ďalších zhruba 40 na budúci rok.
Podľa slov generálneho riaditeľa PKN Orlen sa tiež pripravuje na posilnenie svojej litovskej dcéry Orlen Lietuva.
V prvom rade tam chce v rokoch 2022/23 vybudovať novú hydrokrakovaciu prevádzku, aby zvýšil výrobnú kapacitu aj ziskovosť spoločnosti Orlen Lietuva. A bude tiež spĺňať nové environmentálne normy, ktoré vstúpia do platnosti v roku 2020.
A po druhé, po dohode s litovskými železnicami, ktorú Orlen podpísal v utorok (14.8.), koncern zvýši objem dovozu motorovej nafty z Lotyšska do Poľska o niekoľko stotisíc ton ročne – zo súčasných 600.000 ton, dodal generálny riaditeľ poľského koncernu.

Súvisiace články

Aktuálne správy