Výrobcom zariadení pre veterné parky klesajú príjmy

Nemeckí výrobcovia zariadení pre veterné parky pociťujú pokles cien svojich produktov a pokles objednávok, ku ktorému došlo vlani.
Prevádzkové príjmy firiem Nordex a Senvion klesli tak výrazne, že sa v prvom polroku dostali do straty. Príjmy Nordexu oslabili o viac ako 30 % na 957 miliónov eur. Jeho strata dosiahla 40 miliónov eur. Príjmy Senvionu sa prepadli o 44 % na 466 miliónov eur. Výška jeho straty sa neuvádza.
Obe firmy sú, rovnako ako ich konkurenti, v situácii, že hoci výrobu zvyšujú, ich výnosy v porovnaní s minulosťou klesajú. Je to výsledok zmeny platieb veľkoodberateľov za ich elektrickú energiu. Kým v minulosti sa výrobcom elektrickej energie za objednaný výkon platila pevná suma, teraz sa licencie na budovanie veterných parkov poskytujú tomu uchádzačovi, ktorí v tendri ponúkne najnižšiu cenu.
Takéto tendre sa vypisujú najmä na veterné parky na súši, čo silno tlačí na ceny dodávateľov zariadení. Tento trh je čoraz nasýtenejší, čo vládam umožňuje znižovať dotácie výrobcom elektrickej energie z ekologických zdrojov.
Obzvlášť zložitá je situácia na nemeckom trhu. Šéf Nordexu José Luis Blanco predpokladá, že sa situácia firmy, ktorú vedie, zlepší až v roku 2020.
Dovtedy sa treba udržať nad vodou. Preto Nordex a jeho konkurenti mieria na nové trhy. Sú v Brazílii, Mexiku a v Spojených štátoch. Objednávky by mohli prísť aj z Turecka, Francúzska a Švédska.

Súvisiace články

Aktuálne správy