Produkcia priemyslu eurozóny aj celej EÚ v júni medzimesačne klesla

Júnová výroba priemyselného sektora eurozóny oproti máju oslabila o 0,7 % a v rámci celej Európskej únie sa zmenšila o 0,4 %.

Sezónne upravená priemyselná výroba v eurozóne v júni medzimesačne klesla o 0,7 percenta po májovom raste o 1,4 percenta a v rámci celej 28-člennej Európskej únie sa zmenšila o 0,4 percenta po májovom posilnení o 1,3 percenta. Medziročne sa priemyselná produkcia eurozóny v júni zväčšila o 2,5 percenta a v rámci celej EÚ vzrástla o 2,6 percenta. Informoval o tom v utorok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Slovenská priemyselná výroba v júni medzimesačne stagnovala a medziročne stúpla o 2,1 percenta. V rámci krajín EÚ, z ktorých údaje boli dostupné, sa produkcia priemyselného odvetvia v júni medzimesačne zmenšila najvýraznejšie v Írsku (-8,9 %), Holandsku (-1,3 %) a v Maďarsku (-1,2 %). Najväčší medzimesačný rast priemyselnej výroby evidovali v Chorvátsku (4,5 %), Rumunsku (1,7 %) a v Česku a Fínsku (zhodne 1,5 %).

Medziročne sa výroba priemyselného sektora v júni v rámci krajín, z ktorých boli údaje k dispozícii, najviac zväčšila v Írsku (7,7 %), Rumunsku (7 %), Česku (6,9 %) a v Poľsku (6,7 %). Pokles priemyselnej produkcie v porovnaní s rovnakým mesiacom vlaňajška bol v júni v Dánsku (-1,2 %), Portugalsku (-1 %) a v Holandsku (-0,2 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy