Ceny ropy prudko klesli, cena Brentu skĺzla k hranici 71 USD/barel

Ceny ropy zaznamenali v pondelok prudký pokles. Ovplyvnili ich najmä informácie o výraznom raste zásob v americkom ropnom uzle v Cushingu. Tie ešte viac zatlačili na trhy, ktoré už skôr ovplyvnili obavy o vývoj v medzinárodnom obchode a na rozvíjajúcich sa trhoch.
Podľa údajov spoločnosti Genscape sa zásoby v americkom ropnom uzle v Cushingu (Oklahoma) zvýšili v minulom týždni zhruba o 1,7 milióna barelov (1 barel = 159 litrov). Táto informácia ešte zvýšila rozsah poklesu cien. Trhy už skôr reagovali na informácie o vývoji v Turecku, kde sa líra prepadla oproti doláru na nové historické minimum 7,24 líry za dolár. Neskôr sa mierne posilnila, keď turecká centrálna banka oznámila niektoré kroky na jej podporu.
Z pohľadu spotreby ropy je Turecko relatívne malý trh, na celosvetovom dopyte sa podieľa len asi 1 %. Ekonómovia sa však obávajú prípadného rozšírenia tureckej krízy na ďalšie krajiny.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v októbri klesla do 19.07 h SELČ o 1,42 USD na 71,39 USD (62,60 eura) za barel.
Ešte výraznejšie klesla cena americkej ľahkej ropy WTI so septembrovým kontraktom. Dosiahla 65,90 USD/barel, čo oproti predchádzajúcej uzávierke predstavuje pokles o 1,73 USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy