Turci už majú plán na zmiernenie obáv na trhu: Nekupujte doláre, odkazuje Erdogan

, CNBC;ČTK Foto: SITA/AP

Turecko vypracovalo plán hospodárskych krokov s cieľom zmierniť obavy investorov z pádu tureckej meny. Plán má pomôcť bankám a sektoru reálnej ekonomiky vrátane malých až stredne veľkých podnikov, ktoré sú najviac postihnuté kolísaním devíz.

Berat Albayrak, turecký minister financií oznámil, že krajina má pripravený akčný plán. V rozhovore pre denník Hurriyet Albayrak opísal oslabenie líry ako "útok" na prezidenta Tayyipa Erdogana. "Od pondelka rána naše inštitúcie podniknú potrebné kroky a budú ich oznamovať trhom," povedal Albayrak bez toho, aby uviedol podrobnosti o tom, aké kroky by to mali byť. "Potrebné kroky podnikneme s našimi bankami a bankovým dozorom veľmi rýchlo," dodal.

Odmietol tiež všetky návrhy, podľa ktorých by štát mohol siahnuť na bankové účty denominovaných v dolároch a uistil, že akékoľvek zabavenie alebo zmena týchto vkladov na líru, neprichádza do úvahy.
V rozhovore pre Hurriyet Albayrak povedal, že rozpočtové politiky sú dôležité na podporu a posilnenie menovej politiky centrálnej banky.
"Vstupujeme do silného obdobia, pokiaľ ide o fiškálnu politiku," povedal. Turecký bankový dohľad BBDK vo vyhlásení uviedol, že obmedzuje devízové ​​swapové transakcie bánk.

V pondelok ráno turecká líra poklesla na nový rekord, po Albayrakových komentároch ale stúpla.

Mena stratila viac ako 45 percent svojej hodnoty v tomto roku, prevažne kvôli nervozite z Erdoganovho zasahovania do ekonomiky, jeho opakované výzvy na zníženie úrokových sadzieb v dôsledku vysokej inflácie a zhoršujúcim sa vzťahom so Spojenými štátmi. V piatok líra klesla až o 18 percent, čo je najväčší denný pokles od roku 2001.

"Za poklesom líry je niekoľko faktorov. Slabá pozícia z hľadiska deficitu bežného účtu a nedostatočnej menovej rezervy, ale aj náročné politické prostredie, ktoré zhoršuje zraniteľnosť líry," povedal Kerry Craig, stratégiou globálneho trhu JP Morgan Asset Management. "Strednodobé zvýšenie sadzieb a sprísnenie menovej politiky by mohli do istej miery pomôcť zabrániť ďalšiemu poklesu líry," dodal.

Napriek sentimentu v dôsledku prudkého poklesu líry, analytici Turecku analytici nepovažujú súčasné turbulencie za významné riziko nákazy pre širšiu finančnú krízu, práve kvôli množstvu faktorov, ktoré viedli k poklesu líry. "Dôvody poklesu líry sú pre Turecko veľmi špecifické a preto by nemali odstaviť pozitívne fundamenty na iných rozvíjajúcich sa trhoch v dlhodobom horizonte," povedal Craig.

Erdogan už dávnejšie ostro vystupuje voči vysokým úrokovým sadzbám, tvrdiac, že ​​ide o nástroj zneužívania a že Turecko sa do tejto pasce nechytí. Erdogan chce lacné úverovanie od bánk na zvýšenie ekonomického rastu, ale investori sa obávajú, že ekonomika sa prehrieva a mohlo by to skončiť zle. Práve kvôli komentárom o úrokových sadzbách a nedávnemu vymenovaniu svojho zaťa za ministra financií, investori prestávajú veriť, že tamojšia centrálna banka nie je nezávislá inštitúcia. Očakávania krátkodobej inflácie sa približujú k 20 percentám, čo zdôrazňuje neadekvátnu politiku centrálnej banky, ktorá drží úrokové sadzby na úrovni 17,75 percenta. Investori preto sťahujú svoje peniaze z tureckej ekonomiky, čo je presne opak toho, čo by Turecko potrebovalo.  

V nedeľu svo svojej reči pred prívržencami Erdogan odmietol akékoľvek špekulácie, že Turecko smeruje do finančnej krízy, podobnej aká bola v Ázii pred dvoma desaťročiami. Voľný pád líry je podľa Erdogana výsledkom sprisahania a neodrážal ekonomické fundamenty Turecka. "Aký je dôvod celej tejto búrku v šálke čaju? Neexistuje ekonomický dôvod… Toto sa nazýva uskutočnenie operácií voči Turecku," povedal.

Erdogan zopakoval svoju výzvu obyvateľom, aby predali doláre a kúpili si líru, aby udržali menu, a od majiteľov firiem žiada, aby nehromadili doláre. "Osobitne sa obraciam na našich výrobcov, neutekajte do bánk kupovať doláre. Nestavajte sa k veci, ako by sme mali zbankrotovať a museli sa zabezpečiť. Ak to urobíte, bolo by to zlé. Mali by ste vedieť, že zachovanie tohto národa…  je tiež povinnosťou výrobcov." Jeho víkendové vystúpenie miestami pretkané vtipmi a recitáciou poézie dokázal upokojiť časť domáceho publika, trhy však nie.

Vzťahy medzi Spojenými štátmi a Tureckom sa zhoršili kvôli sporom ohľadom politiky voči Sýrii a zadržiavaniu amerického pastora Andrewa Brunson. Toho turecké úrady obviňujú z terorizmu a špionáže. Spojené štáty v stredu kvôli procesu s pastorom zaviedli sankcie voči tureckým ministrom vnútra a spravodlivosti. Kolísanie kurzu tureckej líry prirovnal Erdogan k "raketám" používaným v ekonomickej vojne proti Turecku. Turecku bola podľa prezidenta vyhlásená ekonomická vojna a Erdogan je odhodlaný ju vyhrať.

Európske trhy začali tento týždeň hlboko v negatívnom teritóriu. Všetky hlavné európske akciové indexy strácajú, asi hodinu po začatí obchodnej seansy v pondelok. Najväčšiu porážku utrpeli Španielsko a Taliansko, okolo 1 %. Inde trhy zaznamenávajú straty medzi 0,5 a 0,8 %.

Francúzsky CAC 40 – 0,48 % na 5 388 bodov   
Taliansky FTSE MIB – 0,98 % na 20 890 bodov
Španielsky IBEX 35 – 0,99 % na 9 507 bodov   
Britský FTSE 100 – 0,58 % na 7 622 bodov.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy