Odborári odmietajú, aby sa dôchodkový vek zaokrúhľoval na mesiace

Odborári nesúhlasia s tým, aby sa zaokrúhľoval dôchodkový vek na mesiace, ako to navrhujú poslanci strany Most-Híd. K novele zákona o sociálnom poistení zaslali zásadnú pripomienku, celkovo bolo pripomienok pätnásť.
K novele zákona skončilo medzirezortné pripomienkové konanie, aktuálne je v parlamente v druhom čítaní a poslanci majú o nej hlasovať na septembrovej schôdzi. Most-Híd navrhuje zaviesť mechanizmus, podľa ktorého sa má od roku 2019 každoročne vydávať opatrenie, ktoré určí dôchodkový vek na príslušný rok v predstihu piatich rokov. Taktiež navrhuje, aby sa dôchodkový vek určoval na roky a mesiace, čím sa má zvýšiť jeho zapamätateľnosť. Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR má však k tomu výhrady. „Aj keď návrh zákona odstraňuje skutočnosť, že pracujúci človek nevie, kedy dosiahne dôchodkový vek, ponechal rovnaký mechanizmus zvyšovania dôchodkového veku ako v súčasnosti platnom zákone, s posunutím referenčného obdobia a zaokrúhľovaním na mesiace,“ skonštatovala KOZ SR. Zvyšovanie dôchodkového veku je podľa odborárov určené parametrami, ktoré človek nemôže ovplyvniť a nikto jednoznačne nevie, ako sa budú vyvíjať v budúcnosti.
Zároveň odborári trvajú na tom, aby sa prijal zákon, ktorým sa zastropuje dôchodkový vek na 64 rokov. „Táto veková hranica pre vznik nároku na starobný dôchodok je podľa názoru väčšiny zamestnancov maximom z hľadiska fyzického zdravotného stavu väčšiny obyvateľstva aj z hľadiska jej mentálnej akceptovateľnosti,“ uviedli odborári.
Pripomienky k novele má aj samotný rezort práce, ktorý sa tiež vyjadril, aby sa upustilo od zaokrúhľovania veku na mesiace. Ako jeden z dôvodov uviedlo negatívny vplyv na rozpočet verejnej správy. Ministerstvo financií pri tejto pripomienke podporilo rezort práce.
Na možné komplikácie po prijatí návrhu upozornila i Národná banka Slovenska (NBS). Podľa nej pri stanovení dôchodkového veku na roky a mesiace môžu v niektorých prípadoch nastať problematické situácie. „V prípade, že sa bude určovať dôchodkový vek vo formáte rokov a kalendárnych mesiacov, pričom dôchodkový vek sa bude odvíjať od dátumu narodenia poistenca pripadajúceho na konkrétny deň v kalendárnom mesiaci, je potrebné mať stanovené pravidlá na určenie presného dňa dovŕšenia dôchodkového veku poistenca v rôznych situáciách, keď sa deň narodenia poistenca nemusí zhodovať s dňom, v ktorom by mal dovŕšiť dôchodkový vek,“ upozornila NBS. Ako príklad uviedla narodenie poistenca 31. dňa v kalendárnom mesiaci, pričom dátum dovŕšenia dôchodkového veku by mal pripadnúť na mesiac, ktorý nemá 31 kalendárnych dní.

Súvisiace články

Aktuálne správy