Nové sankcie zrazili rubeľ na dvojročné minimum, Rusko začína pracovať na protiopatreniach

, ČTK Foto: SITA/AP

Ruský rubeľ vo štvrtok pokračuje v poklese na nové dvojročné minimum voči doláru. Reaguje tak na oznámenie, že americká vláda vyhlási nové sankcie voči Rusku.

Dopoludnia si dolár pripisoval 1,5 percenta a predával sa zhruba za 66,60 rubľa. V stredu rubeľ proti doláru klesol asi o tri percentá. Rubeľ je na ceste vykázať najväčší týždenný prepad od začiatku apríla, kedy za päť dní oslabil o 6,7 percenta.

Euro k rubľu si pripisuje zhruba 0,7 percenta na 76,68 rubľa, počas dopoludnia ale vystúpilo až na 77,33 rubľa, uviedla agentúra Reuters.


Rubeľ začal klesať už v stredu, keď ruský denník Kommersant zverejnil text návrhu amerických zákonodarcov s detailmi možných sankcií voči Rusku. V USA ale návrh ešte musí prejsť Kongresom.

Ruský akciový index RTS, ktorého hodnota sa vyjadruje v dolároch, vo štvrtok dopoludnia strácal asi 3,6 percenta na 1075 bodov. Hlavný index Moex, ktorý je denominovaný v rubľoch a ktorý uprednostňujú domáci investori, odpisoval zhruba 1,4 percenta na 99 bodov.

Akcie leteckej spoločnosti Aeroflot sa vo štvrtok prepadli najnižšie za dva roky. Dôvodom je fakt, že Washington zvažuje zákaz letov ruských aeroliniek do USA.

Spojené štáty neskôr v stredu oznámili, že dospeli k záveru, že nervovo paralytický jed proti ruskému agentovi Sergejovi Skripaľovi a jeho dcére Julii použilo Rusko. Washington kvôli tomu proti Rusku vyhlási sankcie. Tie majú nadobudnúť účinnosť okolo 22. augusta.

Akékoľvek sankcie USA, ktoré sa dotknú ruských bankových operácií alebo devízového obchodu, bude Rusko považovať za vyhlásenie obchodnej vojny, povedal podľa miestnych médií ruský premiér Dmitrij Medvedev. Moskva na americké sankcie podľa neho odpovie politicky aj ekonomicky alebo ďalšími prostriedkami, ak je to nutné. "Naši americkí priatelia by o tom nemali pochybovať," dodal predseda ruskej vlády počas cesty na Kamčatku. Viac ale budúce sankcie komentovať nechcel.

Nové americké opatrenia kritizoval už vo štvrtok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Vyhlásenie ďalších sankcií proti Rusku sa podľa neho rozchádza s konštruktívnym ovzduším schôdzky prezidentov Vladimira Putina a Donalda Trumpa v Helsinkách minulý mesiac. Na protiopatrenia je ale podľa Peskova ešte skoro. Len o pár hodín neskôr však hovorca ministerstva zahraničia Marija Zacharovová oznámila, že na protiopatreniach Rusko začína pracovať.

Súvislosť medzi sankciami a marcovú otravou Skripala a jeho dcéry v anglickom Salisbury, z ktorej Západ obviňuje Moskvu, Peskov odmietol ako neprijateľnú.

Súvisiace články

Aktuálne správy