Nemecko plánuje sprísniť dohľad nad investíciami z krajín mimo EÚ

Nemecká vláda chce sprísniť dohľad nad investíciami z krajín mimo Európskej únie (EÚ) do domácich firiem, ktoré sa špecializujú na obranné a bezpečnostné technológie. Uviedla to hovorkyňa ministerstva hospodárstva.
Nové pravidlá by vláde umožnili dôkladne preskúmať investorov z krajín mimo EÚ, ktorí chcú kúpiť najmenej 15 % v nemeckých firmách s citlivými technológiami
Nedávne prevzatie technologických firiem v Nemecku a ďalších krajinách EÚ čínskymi spoločnosťami vyvolalo totiž obavy, že ázijská krajina využíva liberálne európske pravidlá na odstránenie náskoku konkurencie.
„V prípravných rozhovoroch s inými ministerstvami sme navrhli (hranicu) 15 %,“ povedala hovorkyňa.
Nemecko sprísnilo kontroly zahraničných investícií už v minulom roku po sérii prevzatí významných domácich firiem čínskymi spoločnosťami. Vlaňajšie pravidlá umožňujú vláde zasiahnuť, ak chce kupujúci získať 25-% podiel v dôležitej firme.
Berlín minulý týždeň naznačil, že je pripravený využiť novú právomoc a vetovať snahu čínskej firmy o prevzatie nemeckého výrobcu nástrojov Leifeld. Urobil to po tom, ako majoritný vlastník Leifeld Georg Koffler uviedol, že čínsky záujemca Yantai Taihai upustil od pokusu o kúpu firmy pre jej očakávané zablokovanie nemeckou vládou.
Hovorkyňa ministerstva hospodárstva v tejto súvislosti poznamenala, že nové pravidlá sú určené na zlepšenie vládneho dohľadu nad zahraničnými investíciami, a nie na to, aby zjednodušili bránenie prevzatiu.
Nemecké podniky privítali snahu vlády kontrolovať nepriateľské zahraničné investície. Ale obávajú sa, že aj vlády v zahraničí by mohli odpovedať podobnými krokmi a vytvoria vlastné investičné bariéry.
„Pochopiteľne je dôležité, aby vláda preverovala, či nie sú bezpečnosť a verejný poriadok ohrozené prevzatím,“ povedal pre denník Rheinische Post Martin Wansleben z obchodnej a priemyselnej komory DIHK.
„Ale sprísnenie pravidiel môže odradiť zahraničných investorov a zároveň vytvoriť bariéry pre nás v zahraničí.“
Nemecko a jeho partneri z EÚ vyzvali Čínu, aby poskytla zahraničným spoločnostiam väčší prístup k miestnym firmám a odstránila investičné prekážky.

Súvisiace články

Aktuálne správy