Graf: Ako sa z Apple stala prvá firma s hodnotou bilión dolárov

, BI;9to5mac;CNBC Foto: SITA/AP

Spoločnosť Apple sa stala prvou verejne obchodovanou spoločnosťou v USA, ktorá dosiahla trhovú kapitalizáciu vo výške 1 bilión dolárov.

Míľnik prekonala keď sa cena akcií spoločnosti vo štvrtok ráno vzrástla na 207,05 dolárov. Je to len pár dní po tom, čo spoločnosť oznámila svoj najsilnejší tretí štvrťrok, čo v stredu vyvolalo 6 % nárast ceny akcií.

Primárna ponuka akcií Applu sa uskutočnila v roku 1980, odvtedy akcie firmy vzrástli o viac ako 50 000 percent. Širší akciový index S&P 500 za rovnaký čas pridal zhruba 2000 percent.

Napriek vysokej trhovej kapitalizácii mnoho analytikov akcie Applu za príliš drahé nepovažuje. Akcie firmy sa tento týždeň obchodujú za zhruba 15-násobok očakávaného zisku. Pri akciách Amazonu je to približne 82-násobok zisku a v prípade Microsoftu 25-násobok.

Ako ukazuje graf od spoločnosti Statista, ako pv priebehu rokov rástla trhová kapitalizácia spoločnosti Apple vďaka uvádzaniu jej vlajkových produktov na trh. Od roku 2008 to bolo uvedenie prvého iPhone, iPadu, Apple Watch a naposledy iPhone X. To všetko stimulovalo nebývalý rast trhovej hodnoty výrobcu inteligentných telefónov.

Agentúre Reuters sa podarilo získať list, ktorý bol údajne odolaný viac ako 120 000 zamestnancom spoločnosti Apple. V ňom Tim Cook uviedol, že hodnota firmy je míľnikom pre spoločnosť, ale nie je to "najdôležitejšia miera úspechu". Finančné výsledky sú len vedľajším produktom neustálej inovácie spoločnosti Apple.
 


Tím,

    Dnes Apple prekonal významný míľnik. Pri uzatváracej cene akcií vo výške 207,39 dolárov trh s akciami teraz oceňuje Apple na viac ako 1 bilión dolárov. Zatiaľ čo môžeme byť na tento úspech veľmi hrdí, nie je to najdôležitejšie meradlo nášho úspechu. Finančné výnosy sú jednoducho výsledkom inovácií spoločnosti Apple, uvedením našich produktov a zákazníkov na prvom mieste a neustálym dodržiavaním našich hodnôt.

    To vy, náš tím, robí Apple mimoriadnym, náš úspech je vďaka vašej tvrdej práci, odhodlaniu a vášne. Hlboko sa skláňam pred tým, čo robíte, a je to výsada pracovať s vami. Chcem vám z hĺbky svojho srdca poďakovať za všetky nadčasy a mimoriadne cesty, za dokonalosť našej spolupráce.

    Poďme využiť túto chvíľu, aby sme poďakovali našim zákazníkom, našim dodávateľom a obchodným partnerom, komunite developerov spoločnosti Apple, našim spolupracovníkom a všetkým tým, ktorí tu pred nami boli v tejto pozoruhodnú spoločnosti.

    Steve založil Apple v presvedčení, že sila ľudskej tvorivosti dokáže vyriešiť aj tie najväčšie výzvy – a ľudia, ktorí sú dosť bláznivý na to, aby si mysleli, že dokážu zmeniť svet, sú tí, ktorí to robia. V dnešnom svete je naše poslanie dôležitejšie ako kedykoľvek predtým. Naše produkty nielen vytvárajú chvíle prekvapenia a radosti, ale posmeľujú ľudí po celom svete, aby obohatili svoj život a životy iných.

    Tak, ako to Steve vždy robil v takýchto chvíľach, mali by sme sa všetci tešiť na jasnú budúcnosť spoločnosti Apple a na skvelú prácu, ktorú budeme robiť spoločne.

Tim.


Index S&P 500 aj Nasdaq Composite vzrástli vo štvrtok, S&P 500  o 0,5 percenta, zatiaľ čo širší technologický index Nasdaq vyskočil o 1,2 percenta. Priemyselný Dow Jones skončil so stretou 7,66 bodu. Viac ako 70 percent spoločností S & P 500 oznámila štvrťročné výsledky vo štvrtok ráno, pričom 78 percent prišlo s oveľa lepšími než sa očakávalo.

"Je to dobré pre dôveru v trh do tej miery, že Apple je široko vlastnená akcia," povedal Marc Chaikin, generálny riaditeľ spoločnosti Chaikin Analytics pre televíziu CNBC. "Vďaka tomu rastie aj celý rad ETF vážených trhovou kapitalizáciou." Analytici však upozorňujú, že Apple by už čoskoro mohlo svoje vedúce postavenie prísť, Trhová kapitalizácia Amazonu sa pohybuje okolo 885 miliárd USD a trhová kapitalizácia Alphabet, materskej firmy Google, je zhruba 860 miliárd USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy