Clá nepredstavujú pre čínske firmy reálnu hrozbu

, fidelity Foto: SITA/AP

Spojené štáty uviedli do pohybu ďalšie kolo protekcionistických opatrení zameraných proti Číne. Hoci clá medzinárodnému obchodu bez debaty neprospievajú, akciové trhy sa obávajú skôr ďalšej eskalácie napätia ako reálneho dopadu na firemné výsledky. Politické postoje D. Trumpa pravdepodobne i naďalej udržia vysokú volatilitu trhov, no existujú dôvody zaujať v súvislosti Čínou pozitívny postoj.

Oko za oko
Najnovšie protekcionistické opatrenia prezidenta Donalda Trumpa sú zamerané na dovoz z Číny do USA v hodnote 200 miliárd dolárov, ktorý bude zaťažený clom vo výške desiatich percent. Predchádzajúce kolo sa týkalo 34 miliárd dovozu a do platnosti vstúpilo 6. júla. A ďalších 16 miliárd dovozu príde na rad v priebehu najbližších týždňov. Pramenia z toho obavy zo stupňujúcej sa obchodnej vojny. Skutočný dopad na ekonomiku je však menší ako akciové trhy predpokladajú.

Dopad na Čínu
Môžeme teda rozlíšiť dva efekty zavedenia ciel na dovoz z Číny. Prvým je vplyv na ekonomiku a druhým dopad na akciové trhy. Sú to dve odlišné veci.

V skutočnosti je vplyv cien na reálnu ekonomiku len obmedzený. Odhadujeme, že prvé kolo ciel zníži rast čínskeho HDP najviac o 20 bázických bodov. Pravdou je, že ak by obchodná vojna vypukla pred piatimi, či desiatimi rokmi, malo by to na ekonomiku oveľa bolestivejší dopad. Dnes je však Čína viac zameraná na domáci trh a jej zahraničný obchod je aj vďaka projektu novej hodvábnej ceny oveľa viac diverzifikovaný.

Sentiment je viac ako fakty
Na akciovom trhu sú však obavy z ciel hodnotené oveľa vážnejšie. Odzrkadľuje to aj obavy z toho, že budú nasledovať ďalšie podobné kroky. Aktuálne však nepredstavujú clá pre čínske podniky žiadne zásadné riziko. Len necelých päť percent tržieb podnikov z indexu MSCI Čína totiž tvorí vývoz do USA.

Niektoré sektory sú však napriek tomu pod relatívne silným tlakom. Ide napríklad o výrobcov textilu, automobilových komponentov a technologického tovaru. Tí totiž majú voči USA stále vysokú expozíciu. Donald Trump sa zameriava najmä na tie odvetvia, ktoré majú vysoký deficit v neprospech USA, napríklad spotrebnú elektroniku alebo IT hardvér. To vysvetľuje aj vysokú volatilitu na týchto trhoch.

Rozhodnutia amerického prezidenta sú do veľkej miery ovplyvnené najmä blížiacimi sa voľbami. Jeho cieľom je získať kontrolu nad oboma komorami parlamentu. Je teda pravdepodobné, že vo svojej rétorike zotrvá až do termínu konania volieb v novembri.

Pozor na riziká
Viac ako ciel sa však obávame vplyvu ekonomického spomalenia v Číne na globálnu ekonomiku. Rast úverového trhu v Číne sa podstatne spomaľuje, čo sa môže prejaviť obavami z deflácie. Naposledy sa tento problém objavoval v roku 2015, keď spustil globálny výpredaj rizikových aktív. Cenový index čínskych výrobcov (PPI) je však nateraz pozitívny na úrovni zhruba tri až štyri percentá, Čína teda aktuálne neexportuje defláciu.

Ďalšou obavou je ochladenie globálneho obchodu. Vidíme, že dochádza k citeľnému spomaleniu objemu zásielok z Ázie. Dôvodom je slabnúci dopyt z Európy a najmä z USA. Toto je podľa nášho názoru väčším zdrojom rizík ako dopad obchodnej vojny.

Dôvody na optimizmus
Napriek negatívnym novinovým titulkom si myslíme, že pri Číne je dôvod byť pri akciách pozitívny. Rentabilita vlastného kapitálu (ROE) tu patrí medzi najlepšie v Ázii. Výhľad do budúcnosti sa navyše zlepšuje.

ROE podporujú zlepšujúce sa marže plynúce z rastúcej domácej spotreby v krajine, poklesu nákladov dosiahnutého automatizáciou a konsolidáciou priemyslu. Pred desiatimi rokmi štát vlastnil viac ako 200 veľkých spoločností. Dnes je ich po vlne fúzií a akvizícií v uplynulých rokoch len polovica. Tento pozitívny vývoj prispel k zlepšeniu ROE a ziskov naprieč novými čínskymi odvetviami, nielen v energetike, ktorá ťaží z rastúcich cien ropy.

Čína síce spomaľuje, no sú za tým najmä segmenty, ktoré doteraz ťažili zo silnej vládnej podpory, teda najmä investícií do budovania infraštruktúry. Súkromný spracovateľský sektor však rastie. Vládnuca komunistická strana sa ho navyše zaviazala podporovať prostredníctvom programov pre malé a stredné firmy. To je hlavnou víziou rozvoja Činy v nasledujúcej dekáde.

Riziká prinášajú príležitosti
Pred tromi rokmi sa investori obávali schopnosti Číny splniť svoje záväzky. Dnes sa ukázalo, že obavy neboli opodstatnené. Aj dnes sa hovorí o rizikách. Treba však brať do úvahy fakty ako ziskovosť podnikov a zlepšujúcu sa rentabilitu vlastného kapitálu. Všetky tieto faktory môžu podporiť cenu akcií, ktoré sú dnes, po istom poklese, atraktívnejšie tak na domácom ako i zahraničnom trhu.
 

Autorom je George Efstathopoulos, portfólio manažér Fidelity International

Súvisiace články

Aktuálne správy