Krvavý kúpeľ pokračuje: Najlepšie akcie z oblasti technológií strácajú

, CNN;BI;Saxo Foto: SITA/AP

Reťazec neuspokojivých zárobkov zhoršuje dôveru investorov v technologické odvetvie. Index Nasdaq prvýkrát zaznamenal tri po sebe nasledujúce poklesy o 1 % alebo viac za takmer tri roky.

Akcie FAANG – Facebook, Amazon, Apple, Netflix a matka Google Alphabet vystrašili investorov tým, že rástli pomalšie než sa očakávalo. Facebook klesol takmer o 4 % v pondelok len niekoľko dní po tom, ako spoločnosť utrpela najväčší prepad v histórii akciových trhov. Pokračujúci pokles, ktorý oslabil trhovú hodnotu firmy i viac ako 100 miliárd dolárov, nasledoval po to, čo FB varoval investorov, že rast predaja sa môže výrazne spomaliť, pretože investície smerujú predovšetkým do ochrany súkromia.

Akcie Netflix klesli o viac ako 10 % začiatkom tohto mesiaca, keď sa registrovalo do služby o približne jeden milión menej zákazníkov, než sa očakávalo počas druhého štvrťroka. V pondelok Netflix skončil obchodovanie v mínuse o viac ako 5 %.

Steven DeSanctis, analytik Jefferies, tvrdí, že nadišiel čas na prehodnotenie technologického sektora, ktorý bol ocenený za nič iné ako dokonalé výkony. "Dve z piatich mien FAANG sklamali," povedal DeSanctis pre CNNMoney. "Preto si zaslúžia, ak budú  zrazení k zemi, ak ich zárobky nie sú dokonalé."

Dokonca aj Amazon a Google v pondelok klesli o 2 %, a to napriek tomu, že obe spoločnosti zaznamenali za druhý štvrťrok výraznejšie výsledky oproti očakávaniam.

A výpredaj sa rozšíril aj mimo FAANG. Twitter v pondelok prišiel o ďalších 8 %, keď oznámil, že jeho publikum sa počas druhého štvrťroka mierne scvrklo, keď sa snažili vyčistiť platformu.

Apple je posledným menom zo skupiny, svoje výsledky bude reportovať v utorok. Aj keby sa firme podarilo prekročiť očakávania, DeSanctis si nemyslí, že by to niečo zmenilo na tom, ako sa dnes investori pozerajú na technologický sektor.

Burza mieri k ďalšej korekcii, bude väčšia ako tá februárová, tvrdia stratégovia Morgan Stanley s odvolaním sa na nedávny pokles technologických titulov. Analytici tento mesiac radili klientom, aby obrátili svoju pozornosť na odvetvia ako sú verejné služby a znížili pozície v technologickom sektore, ktorý ponúka iba falošný pocit bezpečia na trhu. Morgan Stanley medzi príťažlivé radí sektory služieb, energetiky, priemyslu a financií.

FAANG bola doteraz skratka označujúca spoločnosti, ktoré majú všemocnú silu, prinášajú nadpriemerné výsledky, neustále rastú, dosahujú nadpriemernú ziskovosť a konzistentné výnosy. To sa však v 2. štvrťroku po šokujúcom páde Facebooku zmenilo. Vznikla nová skratka: MAGA (Microsoft, Apple, Google a Amazon), označuje technologických gigantov, ktorí ponúkajú o niečo stabilnejší výhľad, ako Facebook, pretože majú prepracovanejšiu infraštruktúru.

Čísla skupiny MAGA neprekračujú výnosy FAANG, no kľúčovou informáciou nie je jej výkon, pretože ten je v krátkodobom výhľade variabilný. Ide o potenciál. Výsledky Facebooku za druhý štvrťrok sú pre investorov budíčkom, ktorý signalizuje, že rastúca regulácia a sociálne médiá môžu aktuálne dosahovať svoj vrchol, alebo sa tak prinajmenšom môže stať v blízkej budúcnosti.

„Technologický sektor je ešte stále atraktívny. Môže aj naďalej prispievať k celkovému rastu akciového trhu, pretože je stále najlepším miestom pre budúci rast a jeho ocenenie je naďalej primerané,“ komentuje Peter Garnry, akciový stratég Saxo Bank. Odvetvie je tiež podľa neho najmenej citlivé na hrozbu rastu úrokových sadzieb, pretože má veľmi nízku mieru dlhu, meranú voči mzdám a aktívam.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy