Aj majster tesár sa utne, alebo ako za jeden deň prísť o 16 miliárd dolárov

, HOR Foto: TASR/AP

Mark Zuckerberg sa v priebehu 26. júla 2018 stal o 15,7 miliardy USD chudobnejším. Iba pre lepšie zreálnenie tohto čísla, je to zhruba ročný objem HDP Mauretánie, alebo zhruba dvojnásobok HDP Monaka.

Deň po zverejnení výsledkov spoločnosti Facebook za druhý štrťrok, ktoré analytikov z Wall Street a iných investorov neuspokojili, klesla hodnota akcií Facebooku o 19 %. Podľa vyjadrení CFO Facebooku Davida Wehnera, je výhľad vývoja pre rast tržieb potrebné zrevidovať a tento rast sa zrejme spomalí. Po prevalení škandálov okolo Cambridge Analytica, ktorá z dát užívateľov Facebooku dokázala ovplyvňovať politické prostredie a neutíchajúcej debate o možnosti ovplyvniť voličov napríklad v USA pomocou trolovania, sa firma rozhodla viac zamerať na ochranu súkromia užívateľov.

Nie že by výsledky boli katastrofálne, stále sa bavíme o 13,2 mld. USD, no trh očakával číslo niekde na úrovni 13,5 miliardy. Citlivejšie boli zrejme reakcie na výhľad a na komentáre o smernici GDPR, ktorá bude pre Facebook v Európe taktiež znamenať určité spomalenie rastu a zvýšenie nákladov. Zároveň Facebook hodlá investovať niekoľko miliárd dolárov do zlepšenia bezpečnosti, ochrany osobných údajov a citlivých dát. Najmä obava z možnosti ovplyvňovania verejnej mienky vymyslenými správami a hoaxom cieleným na určitý okruh užívateľov – voličov zrejme núti Zuckerberga vynaložiť vysoký objem prostriedkov na investície do algoritmov, hardvéru a vybavenia.

Verejnosť reaguje na udalosti a správy, čo sa odzrkadlilo aj na počte nových užívateľov za uplynulý štvrťrok. Podľa údajov, ktoré Facebook zverejnil, pribudlo za 2. kvartál niečo okolo 22 miliónov denných aktívnych užívateľov, v predošlom štvrťroku to však bolo až 41 denných nových používateľov. Aby nebolo zlým správam koniec, na niektorých najdôležitejších trhoch začal počet denných používateľov stagnovať, napríklad v USA a v Kanade a čo je horšie, v Európe sa počet denných používateľov začal scvrkávať. V predošlom štvrťroku boli čísla denných používateľov na úrovni 282 miliónov a v tomto štvrťroku to je o 3 milióny menej.

Pokles hodnoty akcií Facebooku môže byť predzvesťou pomalého vytriezvenia investorov, ktorí v roku 2018 masívne pokračovali v nákupoch akcií technologickej štvorky Facebook, Apple, Google (resp. Alphabet) a Amazon. Manažéri hedžových fondov sa nazdávajú, že tieto spoločnosti sú schopné cez trvalý rast počtu používateľov, rastom nových aplikácií a diverzifikácii nimi poskytovaných služieb, dosahovať rast obratu a z toho odvodený rast zisku aj pri nepriaznivom vývoji na svetových trhoch. Následkom neustálych nákupov tejto štvorky sa od začiatku roka ceny akcií Apple zvýšili o 15 % a napríklad matka Googlu spoločnosť Alphabet vzrástla o viac ako 20 %. Až do štvrtka 26.7.2018 sa podobnému rastu tešili aj akcie Facebooku, ktoré od januára vzrástli o 23 %.

Je možné, že používatelia sociálnej siete založenej Markom Zuckerbegom reagovali na celý rad udalostí, kvôli ktorým musel ako CEO ísť vypovedať pred rôzne vyšetrovacie komisie amerického kongresu a Európskej únie. Využitie, či zneužitie dát o 87 miliónoch používateľov v kauze Cambridge analytica, ktorá zrejme „pomohla“ k výsledkom v takých hlasovaniach ako Brexit, či zvolenie Donalda Trumpa mohlo mnohých obyvateľov v Európe a USA natoľko rozhorčiť, že zrušili svoje profily na Facebooku a prestali ho využívať. Zástupcovia spoločnosti Facebook sa snažili investorov upokojiť tým, že ostatné aplikácie, ktoré Facebook vlastní (Instagram a Whatsapp ) nie sú negatívne ovplyvnené a počty ich používateľov naďalej rastú. Celosvetovo v mesiaci jún použilo jednu zo sociálnych sietí a aplikácií približne 2,5 miliardy osôb. Otázkou samozrejme zostáva, či tento počet dokáže Facebook aj premeniť na rastúce finančné toky a či to dokáže upokojiť náladu investorov. Zdá sa totiž, že miera zneužiteľnosti osobných údajov, ovplyvňovanie verejnej mienky, „farmárčenie“ s užívateľmi a politická manipulácia boli doteraz podcenené a hrozby a následky nielen pre Facebook sú enormné.

Súvisiace články

Aktuálne správy