Rast cien nehnuteľností pokračoval aj v druhom štvrťroku

Bratislava zaznamenala najvyšší nárast priemeru cien dvojizbových a trojizbových bytov za posledné dva roky.

Druhý štvrťrok tohto roka priniesol na realitnom trhu pokračovanie v raste cien nehnuteľností určených na bývanie. Zatiaľ čo v prvom štvrťroku zdraželi najmä nehnuteľnosti mimo hlavného mesta, podľa analýz portálu Nehnuteľnosti.sk sa v 2. štvrťroku rastom cien dostala do popredia najmä Bratislava. V hlavnom meste predstavoval medzištvrťročný priemer nárastu cien 2-izbových bytov 3,65 % a v prípade 3-izbových bytov 3,85 %. V oboch prípadoch má ísť o najvyšší medzištvrťročný nárast priemerných cien za ostatné dva roky pre Bratislavu.

„Dynamika medziročného rastu cien nehnuteľností stále nechce poľaviť. Rast priemernej ceny bol v medziročnom porovnaní druhých štvrťrokov zaznamenaný hlavne v segmente 3-izbových bytov a po dlhšom období bol výraznejší v Bratislave,“ uviedol analytik portálu Nehnuteľnosti.sk Martin Lazík. „Vysoký medzištvrťročný nárast cien v bratislavských okresoch nastal pravdepodobne preto, že po zavedení opatrení NBS sa bude podľa výpočtov bánk a expertov reálne zhoršovať dostupnosť hypoték práve v Bratislave,“ dodal Lazík.

Časťou Bratislavy, kde cenovky bytov poskočili v medzikvartálnom porovnaní podľa portálu Nehnuteľnosti.sk najviac, je v prípade 2-izbových bytov tretí bratislavský obvod. Konkrétne ide o nárast na úrovni 6,82 %, čo v reále predstavuje, že priemerná absolútna cena bytu v tomto obvode sa zo sumy 132 tisíc eur v 1. štvrťroku 2018 vyšplhala na 141 tisíc eur počas druhého štvrťroku. „Celkovo môžeme povedať, že v Bratislave sa priemerná absolútna cena za 2-izbový byt pohybovala v druhom štvrťroku na úrovni 137 400 eur. Najväčší dopyt bol po 2-izbových a 3-izbových bytoch v bratislavskej časti Ružinov, následne po 3-izbových bytoch v Petržalke a 2-izbových bytoch v Novom meste,“ pokračoval Lazík.

Z ostatných miest Slovenska výrazne rástli priemerné ceny 2-izbových bytov v Banskej Bystrici, ktorá si za druhý kvartál pripísala v tomto segmente viac ako 5 % nárast cien a v Žiline, ktorá podľa analýz portálu Nehnuteľnosti.sk skončila tesne pod 5 % rastom pri 2-izbových bytoch. Zaujímavá zmena mala nastať v medzištvťročnom porovnaní v prípade 3-izbových bytov v Košiciach, kde bol nameraný až viac ako 4 % nárast priemernej ceny. Absolútnym „skokanom“ bol v druhom kvartáli prvý košický obvod, kde ceny 3-izbových bytov narástli až o 7,6 % a tiež tretí košický obvod s 6,45 % nárastom.

Online portál Nehnuteľnosti.sk je lídrom na slovenskom trhu v oblasti predaja a kúpy nehnuteľností na webe. Spolu s ďalšími slovenskými realitnými portálmi ako sú Reality.sk, TopReality.sk, Novostavby.sk, Byty.sk a Chaty.sk patrí do portfólia spoločnosti United Classifieds.

Súvisiace články

Aktuálne správy