Kurz eura vzrástol na 1,1711 USD/EUR

Kurz spoločnej európskej meny v utorok vzrástol. Euro sa neskoro popoludní predávalo po 1,1711 USD. Ráno sa jeho kurz pohyboval približne o pol centa nižšie.
Európska centrálna banka (ECB) stanovila v utorok napoludnie referenčný kurz na 1,1706 (v pondelok: 1,1716) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8543 (0,8535) eura.
Predpoludním zverejnené údaje z eurozóny prijal devízový trh prevažne pozitívne. Tempo rastu v súkromnom sektore eurozóny sa v júli síce spomalilo, ale sektor pokračoval v expanzii. Navyše index nákupných manažérov (PMI) firmy Markit klesol len pre zhoršenie v sektore služieb. Naopak, situácia v priemysle sa napriek obchodným konfliktom zlepšila, čo je pozoruhodné, keďže colné konflikty zasahujú najmä priemysel.
„Radostnou správou je, že pokračujúci obchodný spor zrejme nemá v letných mesiacoch ďalší negatívny vplyv na firmy,“ uviedol hlavný ekonóm VP Bank Thomas Gitzel. „Po relatívne slabom prvom polroku by sa mohol rast ekonomík opäť zrýchliť.“
Pod silný tlak sa v utorok dostala turecká líra, ktorá voči euru aj doláru padla dočasne o vyše 4 %. Turecká centrálna banka totiž napriek slabej mene a vysokej inflácii prekvapivo nezvýšila kľúčový úrok. Ten zostal na úrovni 17,75 %, pričom ekonómovia počítali s jeho nárastom na 18,75 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy