Zlodeji ukradli kobalt v hodnote 10 miliónov dolárov

, QZ Foto: getty images

Približne 112 metrických ton kobaltu v hodnote okolo 10 miliónov dolárov bolo tento mesiac odcudzených zo skladu v Holandsku.

Vzácny kov odcudzili z bezpečnostného skladu Vollers v Rotterdame, píše MetalBulletin. Krádež tento týždeň medializovala britská spoločnosť  Minor Metals Trade Association, ktorá pre agentúru Bloomberg povedala, že spolupracuje s holandskou políciou na vyriešení zločinu.

Kobalt je kľúčovou súčasťou lítium-iónových batérií a toto odvetvie využíva viac ako 40 % dodávok kobaltu na svete. Cena kobaltu sa od roku 2016 zvýšila o viac ako 100 %, a to najmä vďaka nárastu dopytu od výrobcov elektrickej energie.

Ceny kobaltu klesli v apríli tohto roka kvôli slabšiemu dopytu spotrebiteľov počas letných mesiacov a vyššej konkurencii medzi predajcami. Napriek tomu zostávajú na úrovni 133 % v porovnaní s cenou pred 18 mesiacmi, v priebehu ktorých cenu tlačil hore prevažne silný dopyt, očakávaný rast v oblasti výroby batérií a obmedzené zásoby nerastnej suroviny.

Väčšina globálnych dodávok pochádza z demokratickej republiky Kongo, ktorá má dlhodobo problémy s porušovaním ľudských práv.

Len nedávno, 19. júla musela spoločnosť Panasonic, ktorá dodáva akumulátory pre vozidlá Tesla, pozastaviť svoj vzťah s kanadským dodávateľom kobaltu, keď sa ukázalo, že časť dodávky pochádza z Kuby, krajiny podliehajúcej obchodným sankciám zo strany USA.

Tesla už roky pracuje na znižovaní závislosti na kobalte. Nový výskum umožnil používať v niektorých typoch batérií materiály ako mangán a železo namiesto kobaltu.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy