Akciové trhy v USA aj v Európe oslabili

Americký index Dow Jones stratil 6,38 bodu, index nemeckej burzy DAX si pohoršil o jedno percento.

Akciový trh v USA v piatok oslabil, keďže výnosy z dlhopisov stúpli, čo síce pomohlo bankám, ale uškodilo spoločnostiam, ktoré vyplácajú vysoké dividendy. Vývoj na akciovom trhu bol kolísavý celý týždeň, keďže investori reagovali na dobré hospodárske výsledky firiem, ale aj na zvýšené napätie v obchodných vzťahoch. Prezident USA Donald Trump kritizoval Federálny rezervný systém (Fed) za to, že zvyšuje úrokové sadzby a vyhlásil, že je ochotný uvaliť clá na celý americký dovoz z Číny. Zároveň uviedol, že Čína, Európska únia a iní poškodzujú USA oslabovaním svojich mien a znižovaním úrokových sadzieb.

Index S&P 500 v piatok oslabil o 0,1 percenta na 2 801,83 bodu. Priemyselný index Dow Jones stratil 6,38 bodu a uzavrel na úrovni 25 058,12 bodu, technologický Nasdaq si pohoršil o 0,1 percenta na 7 820,20 bodu a index menších spoločností Russell 2000 klesol o 0,3 percenta na 1 696,81 bodu. Posilnili napríklad akcie firmy Microsoft, a to o 1,8 percenta po správe o tom, že výsledkami za svoj účtovný štvrtý kvartál prekonala očakávania trhu. Priemyselný konglomerát General Electric však oslabil o 4,4 percenta po tom, ako sa vyjadril, že jeho divízia energetiky naďalej zápasí s ťažkosťami, pretože jej príjmy a objednávky klesli.

Európskym akciovým trhom sa v závere týždňa nedarilo. Index nemeckej burzy DAX v piatok oslabil o jedno percento, francúzsky akciový index CAC 40 si odpísal 0,3 percenta a britský index FTSE 100 uzavrel nižšie o 0,1 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy