Vďaka úspešnému projektu pribudnú v regióne ďalšie cyklotrasy

Vďaka úspešnému projektu Historicko-kultúrno-prírodná cesta okolo Tatier pribudnú v okolí Starej Ľubovne ďalšie kilometre cyklistických trás. „Projekt, v rámci ktorého sa už vybudovala nová cyklotrasa v dĺžke takmer štyri kilometre spájajúca Starú Ľubovňu a obec Hniezdne, bude pokračovať ďalšou etapou. Tá v rokoch 2019-2020 prinesie celkom 26 kilometrov nových cyklochodníkov vrátane dobudovania ďalšieho, približne kilometrového úseku cyklotrasy od Kovaneckého mosta po Nestville Park v Hniezdnom,“ informoval prednosta Mestského úradu v Starej Ľubovni Alex Solár.
Uvedený projekt predstavuje kompletný strategický cezhraničný zámer Euroregiónu Tatry zahŕňajúci viac ako 250 kilometrov cyklistických, bežeckých, turistických a náučných trás.
„V rámci realizácie druhej etapy sa vybudovalo dohromady 60 kilometrov cyklistických trás a infraštruktúry pre cyklistov na poľskej i slovenskej strane okolo hranice Kacwin – Veľká Franková,“ priblížil Solár. Na slovenskej strane pribudli cyklistické trasy od Ždiaru v smere na Tatranskú Kotlinu, Spišskú Belú a Kežmarok. Ďalšie úseky vznikli taktiež v Liptovskom Mikuláši, Trstenej a tiež medzi Starou Ľubovňou a Hniezdnym.
Koncom júna 2018 bola schválená aj realizácia tretej etapy tohto projektu. Nové cyklotrasy tak budú spájať existujúce cyklistické chodníky s unikátnymi prírodnými a kultúrnymi hodnotami. Na slovenskej strane umožní nová trasa prepojenie medzi obcami Huncovce, Veľká Lomnica až po popradskú mestskú časť Matejovce. Dva úseky v Spišskej Belej mesto prepoja s Kežmarkom. Pribudne aj cyklotrasa na hranici katastra so Starou Vsou. Buduje sa tak ďalší úsek cyklotrasy medzi mestami Spišská Belá – Stará Ľubovňa s napojením na plánované EUROVELO 11. „V rámci tretej etapy sa teda bude pokračovať vo výstavbe úseku v obci Hniezdne, a to od Kovaneckého mosta až po železničné priecestie, pričom ďalej realizovaná bude aj výstavba úseku v smere na Vyšné Ružbachy,“ doplnil Solár.
V tomto období sa v rámci projektu AQUAVELO intenzívne pracuje aj na budovaní cyklotrás spájajúcich významné slovenské i poľské kúpeľné mestá, ako je Krynica, Muszyna, Piwniczna, Szczawnica, Vyšné Ružbachy, Stará Ľubovňa, Ľubovnianske Kúpele, Bardejov a Bardejovské Kúpele. „Zapoja sa doň aj ďalšie samosprávy na oboch stranách hranice disponujúce významným prírodným a kultúrnym bohatstvom. Starou Ľubovňou však bude viesť aj trasa EUROVELO 11, ktorá predstavuje spojenie dôležitých európskych miest v rámci celého kontinentu,“ upozornil Solár s tým, že úspešnou realizáciou projektov sa vybuduje významná cyklistická infraštruktúra regiónu s pozitívnym dosahom na rozvoj cestovného ruchu.

Súvisiace články

Aktuálne správy