Donald Trump kritizoval Fed pre zvyšovanie úrokových sadzieb

"Nepáči sa mi, ak v ekonomike robíme tak veľa práce a potom vidím sadzby stúpať," povedal Trump pre televíznu stanicu CNBC.

Nespokojnosť s tým, že americký Federálny rezervný systém (Fed) v poslednom období zvýšil úrokové sadzby, vyjadril prezident USA Donald Trump. „Nepáči sa mi, ak v ekonomike robíme tak veľa práce a potom vidím sadzby stúpať,“ povedal Trump vo štvrtok v rozhovore pre televíznu stanicu CNBC. Prezident však v súvislosti s politikou Fed-u dodal, že „ich necháva robiť to, čo považujú za najlepšie“.

Reakcia finančných trhov bola mierna. Dolár oslabil oproti jenu na 112,46 JPY/USD z úrovne 112,84 JPY/USD a výnosy z amerických štátnych cenných papierov sa trochu znížili. Prezidentove vyjadrenia však vyvolali znepokojenie napríklad medzi niektorými bývalými predstaviteľmi Fed-u, ktorí ich považujú za možnú snahu vyvinúť tlak na centrálnu banku. „Neteší ma to,“ povedal Carl Tannenbaum, bývalý predstaviteľ pobočky centrálnej banky USA v Chicagu. „Jeho vyjadrenia určite nie sú bezprostrednou hrozbou nezávislosti Fed-u, ale vybočujú z tradície,“ povedal o slovách prezidenta.

Centrálna banka USA minulý mesiac zvýšila úrokové sadzby už druhýkrát v tomto roku a vyslovila predpoklad, že v priebehu roku 2018 ich zdvihne ešte dvakrát. Cieľom zvyšovania úrokov je predísť prehriatiu ekonomiky a vysokej inflácii. Rast úrokových sadzieb však zároveň môže oslabiť tempo hospodárskeho rastu a zmenšiť pozitívny vplyv zníženia daní.

Súvisiace články

Aktuálne správy