Ticho, prosím: Supermarket zavádza špeciálnu hodinu pre pokojnejšie nákupy

, QZ Foto: getty images

Jeden z najväčších britských reťazcov zaviedol týždennú tichú hodinu. Vychádza v ústrety zákazníkom, ktorých odrádza od nakupovania hluk, napríklad z radov autistov.

Každú sobotu ráno od 9 do 10 v každej z takmer 500 prevádzok spoločnosti Morrisons sa zhasnú svetlá a vypne hudba. Tiež sa pokúsia zničiť kakofóniu zvukov, ktoré preniknú supermarketmi a ak to bude možné, skúsia čo najviac minimalizovať hluk z nákupných vozíkov a košov a vyhnú sa aj hláseniu verejných oznamov.

Firma tvrdí, že táto iniciatíva vychádza zo strany národnej autistickej spoločnosti. Mnoho ľudí s touto chorobou má problémy so spracovaním každodenných senzorických informácií. Pre nich sú nákupy v rušnom a hlasnom supermarkete veľmi stresujúce. V  Spojenom kráľovstve ich žije približne 700 000.

Nejde o nič nové, aj Tesco už má za sebou šesťtýždňovú tichú hodinku v rámci skúšobnej prevádzky. Celý rad firiem po celej Veľkej Británii si vyskúšalo v októbri minulého roka jednorazovú tichú hodinu na zvýšenie informovanosti. Morrisons je však prvým reťazcom, ktorý zavádza iniciatívu na týždennej báze a vo všetkých svojich obchodoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy