IBM dosiahol v 2. štvrťroku väčší nárast tržieb aj zisku, ako sa čakalo

Americký technologický gigant International Business Machines (IBM) dosiahol v uplynulom 2. štvrťroku väčší nárast tržieb aj zisku, ako mu predpovedali analytici z Wall Street. Vedenie koncernu zároveň potvrdilo svoju prognózu zisku za celý rok.
Zisk IBM sa v 2. štvrťroku 2018 zvýšil na 2,40 miliardy USD (2,07 miliardy eur), čo predstavuje 2,61 USD na akciu, z 2,33 miliardy USD alebo 2,48 USD/akcia v rovnakom období minulého roka.
Po vylúčení jednorazových položiek vzrástol zisk IBM v 2. kvartáli na 3,08 USD na akciu z vlaňajších 2,94 USD na akciu. Analytici pritom predpovedali koncernu zisk vo výške 3,04 USD na akciu.
Tržby spoločnosti sa v 2. štvrťroku zvýšili na 20 miliárd USD z 19,29 miliardy USD minulý rok, zatiaľ čo analytici očakávali tržby 19,88 miliardy USD.
Uplynulý štvrťrok bol tretí v rade, keď spoločnosť zaznamenala rast tržieb po ich vytrvalom takmer päťročnom znižovaní.
IBM odčleňuje svoje nerentabilné hardvérové firmy s nízkymi maržami a snaží a sústrediť na tzv. cloudové služby a analýzu dát, aby zvýšil svoju ziskovosť.
„V tomto štvrťroku sme dosiahli silný rast tržieb a ziskov, čo podčiarkuje pokrok a dynamiku IBM v rozvíjajúcich sa segmentoch IT odvetvia s vysokou hodnotou,“ uviedla generálna riaditeľka Ginni Romettyová.
Tržby z cloudov za uplynulých 12 mesiacov dosiahli 18,5 miliardy USD, čo predstavuje nárast o 23 %. Ale v 2. kvartáli zostali tržby z cloudových služieb na vlaňajšej úrovni 8,62 miliardy USD.
Tržby systémovej divízie, ktorá zahŕňa softvér a hlavné podniky koncernu, vzrástli v 2. štvrťroku o 23 % na 2,18 miliardy USD.
IBM uviedol, že za celý rok 2018 očakáva upravený zisk vo výške najmenej 13,80 USD na akciu.

Súvisiace články

Aktuálne správy